«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, αλλά είμαι 100% σίγουρος πως δεν θα υπάρξει Grexit» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας ωστόσο αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της.

Ads

Μιλώντας στο περιοδικό Ρolitico, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή της Ευρώπης και κάνει λόγο για άρνηση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν όπως επιθυμούν οι εταίροι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός όχι απλά παράξενο, αλλά και απαράδεκτο.

«Ασχολούμαι με το αποκαλούμενο “ελληνικό πρόβλημα” εδώ και πολλά χρόνια», λέει για να διορθώσει τον εαυτό του αμέσως. «Όχι, όχι “αποκαλούμενο πρόβλημα”, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε, διότι η ομάδα μας στην Αθήνα, τα τεχνικά  κλιμάκια δεν επιτρέπεται να μπουν στα υπουργεία, γεγονός όχι μόνο περίεργο αλλά και απαράδεκτο», δηλώνει συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας τα περί υπομονής, ο επικεφαλής της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν και ο ίδιος έχασε την υπομονή του με την Ελλάδα.«Περιμένω να μας πει η ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την παίρνουμε. Εν τω μεταξύ έχασα την υπομονή μου. Τώρα την ξανακέρδισα την υπομονή μου και δεν θέλω να την ξαναχάσω», λέει.

Ads

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί Grexit που ενδυναμώνονται όσο οι εταίροι της χώρας κλιμακώνουν τις πιέσεις τους εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Απριλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση τις τελευταίες μέρες, αλλά πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα. Αν και διαμηνύει ότι οι θεσμοί είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο δηλώνει σίγουρος πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, καθώς «η αποτυχία της Ελλάδας να τα καταφέρει θα έχει συνέπειες το εύρος των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».