Άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική, χαρακτηρίζει τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή πρόσφατη πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την αναζήτηση δυνατοτήτων αποπομπής από τη Νομισματική Ένωση, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα, έκθεση της Goldman Sachs – σε αντίθεση με τα περισσότερα σενάρια – δεν βλέπει ένα ενδεχόμενο Grexit, χαρακτηρίζοντας ως «σαφώς βελτιωμένη» την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
 

Ads

Η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη μόνο αν παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα εκτίμησε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει της προσπάθειες και να πετύχει τους στόχους.
 
Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας εκτός και αν η χώρα παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί το σενάριο εξόδου.
 
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «άνευ νοήματος» τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ περί αποβολής από την ευρωζώνη χωρών – μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. «Χρειάζεται να έχουμε τη δυνατότητα να διώξουμε κάποιον εκτός της νομισματικής ένωσης… τις χώρες που δεν εμμένουν στις δεσμεύσεις τους», είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο ο κ. Σπιντελέγκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurier».
 
Δεν βλέπει ενδεχόμενο «Grexit» η Goldman Sachs
 
Στο μεταξύ, στην τελευταία έκθεσή της, η Goldman Sachs εκτιμά πως η κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι σήμερα «σαφώς βελτιωμένη» σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε πριν τις εκλογές του Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας ως «την πιο θετική έκπληξη» των ημερών την επιμονή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ανοικοδομήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας προς τους ξένους δανειστές προτού ζητήσει την χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας.
 
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην εξοργίσει τους ισχυρούς της ευρωζώνης και να μην τους δώσει «πατήματα» για να αποφασίσουν την διακοπή των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.
 
Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του 2012 δεν είναι πολύ σημαντικές, αλλά αναρωτιούνται κατά πόσο τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή είναι «πολιτικά βιώσιμα», δεδομένου ότι «η επίπτωσή τους στην αρνητική κυκλική θέση της Ελλάδας θα είναι πιθανότατα πολύ μεγάλη βραχυπρόθεσμα»– κοινώς, θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη ασφυκτική οικονομική ύφεση.
 
Η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει στην ανάλυση της πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς ήδη της έχουν διατεθεί ήδη αρκετά κεφάλαια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αντικρούοντας έτσι όσους υποστηρίζουν πως η χώρα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία. Σύμφωνα με την Goldman, «τα χρήματα φτάνουν για την Ελλάδα ακόμη και αν αυτή δεν αποκομίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα».
 
Η Goldman εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, αλλά μόνο στο πλαίσιο των υφιστάμενων «πακέτων», και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Κάθε προσπάθεια για την συνομολόγηση ενός τρίτου πακέτου δανεισμού ή για χαλάρωση των ήδη συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει μελλοντικά την Γερμανία σε διακοπή εκταμίευσης των μελλοντικών δόσεων, κάτι που ωστόσο δεν αρκεί από μόνο του να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.