Με επιστολή του, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί για συμμετοχή στην 17Ν, αφήνει αιχμές για την μεταχείριση που είχε ο Χριστόδουλος Ξηρός εντός των φυλακών. Η επιστολή του έχει χθεσινή ημερομηνία – μετά δηλαδή από το μήνυμα και την επιστολή του Ξηρού

Ads

«Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θα αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη», γράφει προσθέτοντας ότι «η διαταγή ήλθε από πάνω». Καταλήγει, δε, λέγοντας πως «δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την εξαφάνισή του; Τίποτε».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρεται σε δακτυλικό του αποτύπωμα που είχε βρεθεί σε σπίτι στους Λειψούς και σε μια γιάφκα, το οποίο χαρακτηρίζει “τυφλό”. Μάλιστα κατηγορεί τις αρχές ότι δεν έψαξαν να βρουν σε ποιον άνηκε το δακτυλικό αποτύπωμα και «καθώς δώδεκα χρόνια μετά δεν έχει βρεθεί τίποτα» σημαίνει πως «δεν υπήρχε αποτύπωμα. […]Και αντί να σωπαίνουν το χρησιμοποιούν σήμερα τα κανάλια για να αποδείξουν ότι … υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν». 

Ολόκληρη η επιστολή Γιωτόπουλου

Ανάμεσα στα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν εναντίον μου το 2002 υπήρχε και ένα τυφλό δακτυλικό αποτύπωμα. Βρέθηκε, είπανε, στο σπίτι της συντρόφου μου στους Λειψούς, αλλά και στο εσωτερικό μιας γιάφκας. Δεδομένου ότι με κατηγορούσαν ότι ήμουν ο αρχηγός της 17Ν, θα έπρεπε να κάνουν τα πάντα για να βρουν σε ποιον ανήκε το αποτύπωμα.

Ads

Αυτό ήταν εύκολο, αφού διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία, θα έψαχναν σε μικρό ηλικιακό εύρος, αλλά κυρίως γιατί οι επισκέπτες του σπιτιού στους Λειψούς μέχρι το 2002 ήταν ελάχιστοι και θα μπορούσαν να τους βρουν, ρωτώντας απλώς τους κατοίκους. (Λειψιώτης ψαράς είπε στη σύντροφό μου: «Ας με ρωτούσαν εμένα και θα τους έλεγα ποιος πήγε και ποιος δεν πήγε στο σπίτι της Μαϊτέ»).

Δώδεκα χρόνια μετά, δεν βρήκαν τίποτε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανένα αποτύπωμα. Ηταν κατασκευασμένο στοιχείο εναντίον μου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή από την ΕΥΠ. Και αντί να σωπαίνουν, το χρησιμοποιούν σήμερα τα κανάλια για να αποδείξουν… ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν.

Και επειδή στην προσπάθειά τους να μεγαλοποιήσουν την τρομοκρατική «απειλή» μας έχουν φλομώσει στα ψέματα, με τα οποία γελάνε οι πάντες μέσα στη φυλακή, οφείλω να ρωτήσω: Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θα αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη. Η διαταγή ήρθε από τα πάνω. Από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει. Ας μην προσπαθούν λοιπόν να τα ρίξουν στους φύλακες που απλώς εκτελούν διαταγές. Υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που σήμερα ωρύονται και κραυγάζουν με υποκρισία, ενώ η κατάσταση τους βολεύει. Κόβουν τις άδειες στη λεπτή περίοδο της προεδρίας και προετοιμάζουν την αυριανή ουσιαστική κατάργησή τους.

Γιατί στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ’ οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στο δρόμο και τρία στους παράδρομους) και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο που ήταν σε χωριό δεν υπήρχε κανείς;

Τέλος, όλοι αυτοί οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε.

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος,
Φυλακές Κορυδαλλού,
20 Ιανουαρίου 2014

Διαφορετικές οπτικές

Την ίδια στιγμή, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιχείρησε να δώσει μια άλλη ερμηνεία στην επιστολή του καταδικασθέντα τρομοκράτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια κατάθεση ψυχής για αφύπνιση. Δεν νιώθω ότι ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ελλάδα». «Διαβάζοντας την ανακοίνωση εκείνο που βλέπω είναι μια ανοιχτή μετωπική δράση. Δεν βλέπω αίμα», ανέφερε σε άλλο σημείο. Εκτίμησε ότι το κείμενο που φαίνεται να διαβάζει ο Ξηρός είναι μέσα στο αξιακό του σύστημα και διέψευσε τα σενάρια «που τον θέλουν να έχει συλληφθεί και να τον βάζουν να διαβάζει κείμενα». «Όποιος έχει μιλήσει μαζί του γνωρίζει ότι έχει κοινωνική μόρφωση και εμπειρία. Δεν πιστεύω ότι τού το γράψανε ή τού το επέβαλαν άλλοι να το διαβάσει».

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με το Βήμα, η ΕΛ.ΑΣ. αναγνώρισε στην επιστολή του Ξηρού στοιχεία που είχαν οι προκυρήξεις της 17Ν, ενώ σχολιάζει πως αναζητούσε «λαϊκό έρεισμα» την ώρα που παρουσιαζόταν ως «ηγέτης – καθοδηγητής διάφορων οργανώσεων, ζητώντας ενότητα στο αντάρτικο πόλης». 

Διεθνής Τύπος

Στην επιστολή του Χριστόδουλου Ξηρού αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.

Το BBC σχολιάζει πως «Έλληνας φυγάς που εξαφανίστηκε παραβιάζοντας άδεια από τις φυλακές απειλεί με ένοπλη δράση την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι κατέστρεψε τη χώρα με τα μέτρα λιτότητας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκσιη το 2003 για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη απειλεί ότι θα ξαναπιάσει τα όπλα».

«Ελληνας φυγάς τρομοκράτης: Χρέος μας να ανάψουμε το φυτίλι» είναι ο τίτλος του Channel 4 που αναφέρεται με τη σειρά του στο βίντεο του Χριστόδουλου Ξηρού και τις απειλές του για εκ νέου ένοπλη δράση.

«Φυγάς τρομοκράτης που έχει εμπλακεί στη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανών αξιωματούχων, απείλησε τη Δευτέρα να επιστρέψει στην ένοπλη δράση και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο αίματος στην ιστορία των ελληνικών Αρχών που πίστευαν ότι είχε κλείσει εδώ και μία δεκαετία», γράφουν οι Los Angeles Times«Ο Ξηρός παρουσιάζει τον εαυτόν του σαν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών που τιμωρεί τους πλούσιους για λογαριασμό των φτωχών στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας παραμένει σε ύφεση μετά και από δύο πακέτα διάσωσης», σημειώνουν οι LA Times.

«Αριστεριστής Έλληνας αντάρτης που διέφυγε από τη φυλακή ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιστροφή του στην ένοπλη δράση. Ο Χριστόδουλος Ξηρός με βίντεο στο διαδίκτυο και επιστολή καλεί “τους συντρόφους του ένοπλου αγώνα” να ενωθούν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις επιπτώσεις των τριών χρόνων σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα», τονίζουν οι New York Times.

«Η Ελλάδα υπό τον φόβο αριστερής τρομοκρατίας». Έτσι τιτλοφορεί άρθρο της η γερμανική Die Welt που σημειώνει: «Δολοφονίες νεοναζί, μια επίθεση εναντίον της γερμανικής πρεσβείας, απειλές για νέες επιθέσεις και απόδραση ενός γνωστού τρομοκράτη: στην Ελλάδα δημιουργείται ένας νέος τρομοκρατικός χώρος».