Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, τονίζοντας πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί.

Ads

«Έπρεπε να έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις, η ΑΔΑΕ αντιμετωπίστηκε σαν ενοχλητικό έντομο» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας  στο «Κόκκινο» και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη.

«Τέτοιο σκάνδαλο σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη χώρα του Δυτικού Κόσμου θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού», επεσήμανε, προσθέτοντας πως «δεν νοείται να μην παραιτείται ο κ. Μητσοτάκης», κάνοντας λόγο για «ευθύνη τεράστια, αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη».

«Αν δεν ήξερε, ήταν μειωμένου καταλογισμού», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «δεν νοείται μετάθεση της πολιτικής ευθύνης σε μετακλητούς υπαλλήλους». «Στους πόσους (σ.σ. παρακολουθούμενους) καίγεται ο πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε, απορρίπτοντας το σενάριο που θέλει να δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις μόνο αν αποκαλυφθούν κι άλλες παρακολουθήσεις.

Ads

«Προκύπτει σαφώς ότι υπήρχε κέντρο που συντόνιζε τις επίσημες και ανεπίσημες παρακολουθήσεις», ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του με τον τρόπο που διαχειρίζεται η Δικαιοσύνη το ζήτημα.

«Δεν έχουμε μόνο παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και δυσλειτουργία, αν όχι απροθυμία, της Δικαιοσύνης, να διερευνήσει σε βάθος», τόνισε ο Γιώργος Σωτηρέλης, εκτιμώντας ότι «έπρεπε να έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις».

Ο ίδιος δεν άφησε εκτός κριτικής και την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ να είναι τροχονόμος». «Αυτό είναι έξω από τη λογική, η δικαστική Αρχή δεν κάνει επικύρωση, παίρνει την απόφαση», συνέχισε, ενώ κατήγγειλε και τον τρόπο που η εξεταστική της Βουλής, αλλά και η Δικαιοσύνη, αντιμετώπισε την ΑΔΑΕ: «Την αντιμετώπισαν σαν ενοχλητικό έντομο».