Να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση το θέμα των παρελάσεων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων προτείνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος υπενθυμίζοντας την προεδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για αύξηση κρουσμάτων σε χώρες -όπως στημ Ελλάδα- που δεν έχουν υψηλό εμβολιασμό και δεν εφαρμόζουν μέτρα.

Ads

Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως «Το “καμπανάκι” που συζητάμε τώρα για αύξηση κρουσμάτων, το έχει χτυπήσει από το καλοκαίρι το (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC)», όπως σημείωσε, «είχε πει ότι τον χειμώνα θα αντιμετωπίσουν αυξημένα κρούσματα οι χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εφόσον δεν λάβουν μέτρα. Εμείς δυστυχώς δεν τα κατορθώσαμε και τα δύο. Έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, στη βόρεια Ελλάδα -και βλέπουμε τα αυξημένα κρούσματα. Και έχουμε δώσει σήμα ότι η πανδημία τελείωσε, με αποτέλεσμα ούτε μάσκες να χρησιμοποιούνται ούτε να τηρούνται αποστάσεις».

«Η πίεση έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στο σύστημα Υγείας», συνέχισε ο ίδιος. «Στη βόρεια Ελλάδα είναι εμφανής … με την πληρότητα κλινών ΜΕΘ που βλέπουμε στη βόρεια Ελλάδα θα έλεγα να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση το θέμα των παρελάσεων. Με τους συνωστισμούς, αν δεν μπορείς να τηρείς αποστάσεις, με διπλές μάσκες, με υγειονομική ασφάλεια, τότε θα θρηνήσουμε θύματα, είναι ξεκάθαρο. Αν οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων δεν είναι υγειονομικά ασφαλής δεν πρέπει να γίνεται. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αυτό αφορά και την εστίαση, όχι μόνο τις παρελάσεις, αλλά «οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων που δημιουργεί συνωστισμό και αύξηση μεταδοτικότητας».

Αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για χαλάρωση μέτρων, τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος, «το σήμα που πρέπει να δώσουν είναι: “Μάσκα; Ναι!». Να την κάνουμε υποχρεωτική τη μάσκα, είναι λόγος παραπάνω το ότι φέτος θα έχουμε πρόβλημα και με τη γρίπη». Στην εστίαση ειδικά, «δεν θα πείραζε να μην έχουμε 100% πληρότητα, να είχαμε τηρήσει αποστάσεις. Δεν λέω να ξαναπάμε στο lockdown, αλλά πρέπει να τα δούμε αυτά τα ζητήματα. Εκτός αν έχει αλλάξει η επιστημονική άποψη, που λέει ότι οι συγκεντρώσεις μπορούν να ανάψουν την σπίθα». Τάχθηκε επίσης υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού «αν δεν έχουμε άλλα μέσα να πείσουμε τον κόσμο». «Να μην το δούμε με τιμωρητική διάθεση μόνο. Στον δημόσιο υπάλληλο, που πρέπει να επεκτείνουμε ενδεχόμενα την υποχρεωτικότητα, να δώσουμε μπόνους στην εξέλιξη. Γιατί οι υπάλληλοι του Δημοσίου που έχουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να ανταμείβονται».