Την επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο τρέχον έτος μετέφερε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ads

Κατά την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γιλντιρίμ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι η στάση της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου δεν ικανοποιεί την Τουρκία. 

«Θα είναι πολύ καλό να θέσει η Ε.Ε. με σαφήνεια το όραμά της για το μέλλον και τον ρόλο που θα έχει η Τουρκία σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ προσθέτοντας ότι η πλήρης ένταξη θα συμβάλει εν γένει στην ασφάλεια της Ε.Ε.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει μία αναγνώριση από την πλευρά της Ε.Ε. της συμβολής της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, είπε από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. 

Ads

Ό,τι μας χωρίζει μπορούμε να το λύνουμε ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε λέγοντας ότι εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε πάντα και επιθυμούμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την ΕΕ, συμπλήρωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Συμφωνώ με όσα είπατε. Σκεφτόμαστε διαφορετικά για πολλά, αλλά μας ενώνουν πολυάριθμα πράγματα», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ότι ο  πρόεδρος Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους.

Απαντώντας ο Έλληνας πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να εργαστούν και οι δύο πλευρές για την επίσκεψη Ερντογάν «ώστε να είναι επιτυχής και αποτελεσματική».

Στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα «αποφασίσαμε να κάνουμε θετικά βήματα προς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».