O Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβαση ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς νοτιοανατολικά των Φούρνων. Τους ισχυρισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση ελληνικού εδάφους και χαρακτήρισε προκλητικές και καταδικαστέες τις δηλώσεις Γιλντιρίμ. Τον Τούρκο πρωθυπουργό διέψευσε και ο δήμαρχος των Φούρνων Κορσέων, Γιάννης Μαρούσης, ο οποίος τόνισε: «Τη βλέπουμε τη σημαία, κυματίζει».

Ads

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι Έλληνες ανέβασαν σημαία σε «αμφισβητούμενη» βραχονησίδα την οποία και κατέβασαν Τούρκοι. «Επιχείρησαν να βάλουν την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι. Οι ομάδες της Ακτοφυλακής παρενέβησαν και έχουν αφαιρέσει τη σημαία» σημείωσε και συνέχισε με συστάσεις προς την Ελλάδα. Ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε προκληση και κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει κάθε προκλητική κίνηση.

Λίγη ώρα αργότερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιλντιρίμ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». Η κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους δεν εξαρτάται από σημαίες είναι αδιαμφισβήτητη, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι «έχουν υπάρξει επικοινωνίες σε επίπεδο διπλωματών».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στον κ. Γιλντιρίμ ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς. «Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να μην αποδεχόμαστε τη θεωρία περί γκρίζων ζωνών και να καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Η όξυνση που επιλέγει η Τουρκία δεν βοηθά κανέναν» ανέφερε.

Ads

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

Όπως προκύπτει και από σχετικές φωτογραφίες, την Παρασκευή 13 Απριλίου, τρία άτομα έφτασαν με σκάφος στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Κορσεών και ύψωσαν την ελληνική σημαία. 

Πρόκειται για μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Η βραχονησίδα συγκαταλέγεται στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μαζί με ακόμη 25 νησιά και 126 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, που χαρακτηρίζονται από την Τουρκία ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

image

image

image

image

Το νησάκι μικρός ανθρωποφάς

image