Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει γρήγορα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, όπως παρουσίασαν σήμερα τις ανησυχίες τους καλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Το μέγεθος των ασθενών που έχουν περιθάλψει το 2012 στα πολυιατρεία τους, είναι περισσότερο από το συνολικό αριθμό πέρυσι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τα οποία λόγω των δυσκολιών των γονιών τους δεν χαίρουν των δικαιωμάτων τους. Οι Γιατροί του Κόσμου τόνισαν παράλληλα ότι «δεν μπορεί η υγεία να χρησιμοποιείται ως φασιστικό εργαλείο», ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης, Νικήτας Κανάκης, σχολίασε στο tvxs.gr ότι «η νέα γενιά των Ελλήνων θα αντιμετωπίσει βαθιά κοινωνική διάλυση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ήδη έχουν συλλεχθεί». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
 

Ads

 
Οι πολιτικές που ασκεί το κράτος και η υιοθέτηση μη ανθρωπιστικών νόμων αποτελεί σύμφωνα με τους ΓτΚ την βασική αιτία της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία βαθαίνει όλο και περισσότερο στην χώρα. «Θέλουμε να δείξουμε την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης στις ημέρες μας. Ένα μέρος των εισροών μας προέρχεται από το κράτος, αλλά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος είναι προϊόν της βοήθειας του κόσμου. Όμως και όσοι μας βοηθούσαν, τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα», σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου.
 
Οι ΓτΚ κατήγγειλαν περιστατικά τύπου «μόνο για Έλληνες». Σύμφωνα με τους ίδιους η αλληλεγγύη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται φασιστικά και ρατσιστικά. «Η αιμοδοσία, τα τρόφιμα, τα φάρμακα μόνο για Έλληνες, είναι επικίνδυνα, φασιστικά και βλακώδη φαινόμενα», τόνισε ο κ. Μουζάλας.  «Στο μόνο για Έλληνες, εμείς απαντάμε μόνο για ανθρώπους», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διάκριση και παραπέμποντας στο ακόλουθο βίντεο των Ισπανών συναδέλφων τους.
 

 

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι στο ντοκυμαντέρ Debtocracy, είχε παραλληλίσει την Ελλάδα με την Ουγκάντα. «Τότε ήμουν υπερβολικός, αλλά λυπάμαι που τώρα επιβεβαιώνομαι». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε όλο και περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται τα πολυιατρεία των ΓτΚ. Στην Αθήνα μόνο το 2012 έχουν ζητήσει την βοήθειά τους 38.000 συμπολίτες μας, ενώ στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών του πολυιατρείου έχει ανέλθει σε 63%.
 
«Είμαστε σε μια οριακή στιγμή. Ο κόσμος δεν έχει να φάει και ακόμη στα νοσοκομεία ζητούν τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ για ένα χειρουργείο. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην μείωση του προσδόκιμου ζωής», ανέφερε ο ίδιος.
 
Ο Νικήτας Κανάκης, απαντώντας σε ερώτηση του tvxs.gr για το κατά πόσο αυτή η αδυναμία απόλαυσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οδηγεί σε εξαθλίωση και κατ’ επέκταση σε κοινωνική αποδόμηση, απάντησε πως «βλέπουμε πως η αδυναμία αυτή έχει προκαλέσει κοινωνική διάλυση. Φοβόμαστε ότι αυτή θα οδηγήσει σε εκφασισμό. Ξαναζούμε ιστορίες του μεσοπολέμου, αρά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Πολλές γενιές θα ζήσουν τα αποτελέσματα των όσων συμβαίνουν τώρα. Η επόμενη γενιά δεν θα έχει την δυνατότητα να κάνει όσα η προηγούμενη. Φοβόμαστε ότι θα είναι μονίμως φτωχή και αποκλεισμένη. Θα είναι ένα χάσμα που βαθαίνει και αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Οφείλουμε να αντιδράσουμε».
 
Οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν πια να δώσουν τίποτα. Ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα λόγω περιορισμένων πόρων. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό έχουν έρθει σε επαφή με τις αδελφές οργανώσεις όλου του κόσμου και μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη βοήθεια προσφέρει η γερμανική οργάνωση.
 
«Το κράτος εχθρεύεται την παιδικότητα»
 
Την μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται η περίπτωση των παιδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, «το κράτος δεν αδιαφορεί για την παιδικότητα. Την εχθρεύεται».
 
Η Λιάνα Μαΐλη, παιδίατρος των Γιατρών του Κόσμου, ανέφερε ότι «πολλά παιδιά δεν έχουν κάνει ούτε τα απαραίτητα εμβόλιά τους, γιατί οι γονείς τους έχουν για κάποιο λόγο χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Το 30% των ασθενών μας είναι παιδιά. Το 60% αυτού του ποσοστού έρχεται για τα εμβόλια. Το 93% αυτής της μερίδας των παιδιών τα χρειάζεται γιατί δεν χαίρουν ασφαλιστικής κάλυψης».
 
Σημειώνεται ότι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα, στο άρθρο 26, κάνει σαφές ότι το κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στην απόλαυση της ιατρικής περίθαλψης χωρίς εμπόδια.
 
«Πλέον τα παιδιά φεύγουν από το μαιευτήριο χωρίς βιβλιάριο υγείας. Ούτε στην Αφρική δεν συμβαίνει αυτό. Δηλαδή, πόσα χρήματα χρειάζεται το Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπώσει το πιο στοιχειώδες βιβλιάριο;» διερωτάται η κα. Μαΐλη.
 
Η παιδίατρος ανέφερε ότι το πρόβλημα διογκώνει και το ζήτημα των τιμών. Για παράδειγμα, είχαν περιθάλψει βρέφος 3 μηνών με γαστρεντερίτιδα. Η ασθένεια προήλθε γιατί το βρέφος δεν τράφηκε με βρεφικό γάλα. Το απαραίτητο αυτό προϊόν για την πρώτη ηλικία, όμως, κοστίζει 10 ευρώ τα 400 γραμμάρια. Μια έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι το 20% των παιδιών στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. (μέσο οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ)
 
«Μια φορά ρωτήσαμε ένα παιδί, τι δώρο θέλει από τον Άη Βασίλη. Μας απάντησε ένα κουτί γάλα», ανέφερε η Λιάνα Μαΐλη. «Βλέπουμε παιδιά θυμωμένα, θύματα βίας, μιλάνε για θάνατο και για μέλλον χωρίς ελπίδα. Θέλουμε τα παιδιά να ζήσουν παιδική ηλικία», συμπλήρωσε, ενώ ο κ. Κανάκης πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να ξανακούσουμε κανένα παιδί να λέει, μαμά πεινάω!»
 
Εμπόδια της οικονομικής κρίσης
 
Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση έχει καταστήσει έως και αδύνατο να μπορέσει κάποιος να δώσει έστω και 10 ευρώ από το υστέρημά του. Κάποιοι άλλοι, ακόμη, ντρέπονται να καταθέσουν ένα τέτοιο συμβολικό ποσό. Για τον λόγο αυτό, και επειδή ακόμη και ένα τέτοιο ποσό είναι σημαντικό, οι ΓτΚ προωθούν την καμπάνια «Ο κουμπαράς της αξιοπρέπειας».
 
«Ζητάμε τα κέρματά σας», εξήγησε ο κ. Μουζάλας, ενώ αστειευόμενος πρόσθεσε ότι «και τα χαρτονομίσματα είναι καλοδεχούμενα!».
 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι οι Γιατροί του Κόσμου, είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση. Απεναντίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τους ίδιους, τους οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ένα πρόγραμμα της οργάνωσης στην Σρι Λάνκα. Για να ανταπεξέλθουν έχουν βάλει υποθήκη τον ξενώνα τους και το πολυιατρείο της Αθήνας.
 
Ο Νικήτας Κανάκης, τόνισε ότι οι Γιατροί του Κόσμου δεν χτυπάνε πόρτες ζητώντας χρήματα, και ζήτησε να υπάρξει προσοχή, γιατί «κυκλοφορούν επιτήδειοι που ακόμη και αυτές τις ημέρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις»

Ads