«Πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να πάψουμε να μιλάμε για τυχαία περιστατικά;» αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωσή τους μετά το θάνατο και τρίτου πρόσφυγα στη Μόρια. 

Ads

Πρόκειται για έναν νεαρό 18 με 20 ετών που βρέθηκε νεκρός στον καταυλισμό. Άλλοι δυο πρόσφυγες έχασαν την περασμένη εβδομάδα τη ζωή τους με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται αδιευκρίνιστες και να διενεργούνται πλέον τοξικολογικές εξετάσεις. 

Οι Γιατροί του Κόσμου «εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο» και υπενθυμίζουν την πάγια θέση τους ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».
 
«Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε σήμερα νεκρός ενώ ένας ακόμη διακομίστηκε στο νοσοκομείο» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου και προσθέτουν: 

«Ως Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (Médecins du Monde – Grèce) εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για το νέο θάνατο – τον τρίτο κατά σειρά – μέσα σε μία εβδομάδα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Ads

» Μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής επισήμως αδιευκρίνιστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.

Ως η Οργάνωση που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου έχουμε από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης».