Μεγάλη επιχείρηση για υπόθεση που αφορά σε παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους διεξάγει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 18 συλλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών, ενώ κάνουν λόγο για ένα νέο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας με μεγάλη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.

Ads

Η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η σπείρα ξεκίνησε τη δράση της από το 2013, ενώ πούλαγε πολύ ακριβά φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά, σε χώρες του εξωτερικού όπως η Γερμανία, αλλά και κράτη της Νοτίου Ευρώπης.

Το μεγάλο κύκλωμα διακινούσε πανάκριβα αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα σε ασθενείς, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ τα εν λόγω ακριβά φάρμακα που διακινούσαν φαίνεται πως ήταν αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση. 

Γιατροί και νοσηλευτές που εμπλέκονται στο κύκλωμα φέρονται να έπαιρναν τα φάρμακα είτε μέσω παράνομων και εικονικών συνταγογραφήσεων, είτε κλέβοντάς τα από τα νοσοκομεία, ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο.  Στη συνέχεια, μέσω μίας αποθήκης φαρμάκων, έβγαζαν τα φάρμακα στο εξωτερικό και τα πωλούσαν σε αρκετά υψηλές τιμές. Σημειώνεται ότι η ζημία στο Δημόσιο είναι αρκετά μεγάλη, καθώς πρόκειται για ακριβά φάρμακα, τα οποία είχαν πληρωθεί ήδη από τον ΕΟΠΥΥ.

Ads

«Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.