Μπορούμε άμεσα να αποκτήσουμε εικόνα των πρώιμων σταδίων και της φύσης της νόσου του κορωνοϊού, εμπλέκοντας γιατρούς από τους 8.000 που προσφέρθηκαν για να επικοινωνούν αυτοί αντί των τηλεφωνητριών του ΕΟΔΥ με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που παραμένουν κατ` οίκον, έτσι θα διαμορφωθούν τα πρώτα πρωτόκολλα αντιμετώπισης και ο κόσμος θα καταλάβει ότι δεν είναι μόνος στην καραντίνα, υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βλαχογιαννοπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ads

Πρέπει να έχουμε όλο το κλινικό υλικό, να μην βλέπουμε μόνο τους πάσχοντες στη μονάδα, να φτιαχτούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου και θεραπείας για να ελεγχθούν όλοι οι ασθενείς, είπε ο κ. Βλαχογιαννόπουλος. Αντί να απαντούν τηλεφωνήτριες στον ΕΟΔΥ, να εμπλακούν γιατροί, 8.000 προσφέρθηκαν, μπορεί να αναλάβει ένας γιατρός πέντε ασθενείς, να επικοινωνεί καθημερινά, να συμπληρώνει ερωτηματολόγια, να καταλαβαίνουμε άμεσα εάν μπαίνουν σε δυσκολότερη φάση.

Ένα δείγμα αίματος 3-4 ημέρες μετά το πρώτο σύμπτωμα θα αποκαλύψει τους βιοδείκτες και το «παράθυρο ευκαιρίας» για χρήση υφιστάμενων σκευασμάτων, όπως περιγράφηκε από τους γιατρούς στην Ιταλία. Έτσι θα δημιουργηθούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης και η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει δημοσιεύοντας αυτές τις πληροφορίες. Το σημαντικότερο, έτσι θα καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνος του, θα εμπιστευτεί την Πολιτεία, όπως σημείωσε. Και εμείς οι γιατροί μόνοι μας θα μείνουμε αν νοσήσουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, γι` αυτό πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξη, όχι μόνο επικοινωνία.

Για την επιτροπή της οποίας ηγείται ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να εμπλουτιστεί σε ειδικότητες και να δομηθεί πιο οργανωτικά, με καθήκοντα και πρωτόκολλα, ενώ πρέπει επίσης να διαπιστευτούν τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, ακόμη και η Ακαδημία Αθηνών, που με τους γιατρούς και τα εργαστήριά της μπορεί να μιλάει στον παλμό των πολιτών. Αν δεν βοηθήσουμε θα μετράμε φέρετρα, να μιλήσουμε με ήπιο τόνο και να πούμε αυτά τα πράγματα, κατέληξε ο κ. Βλαχογιαννόπουλος.