Στο δικονομικό σκέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, οι διαρκείς προσπάθειες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της – κατεξοχήν – υπόθεσης του σκανδάλου Νovartis, έχουν στο σύνολό τους προσκρούσει στις προβλέψεις του νομικού πλαισίου και την άρνηση της αρμόδιας Εισαγγελέως Διαφθοράς

Ads

Στο ουσιαστικό σκέλος όμως, οι δύο μάρτυρες έχουν εισφέρει πολύ κρίσιμα στοιχεία στη δικογραφία για τις δωροδοκίες, κυρίως των πολιτικών προσώπων, κάτι που εξηγεί τη μεγάλη μανία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσής τους, όπως κατηγορούνται από το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «έπεσαν οι μάσκες τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του καθοδηγητή του κ. Σαμαρά».

Χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν θέλουν να εξεταστούν μάρτυρες. «Το μόνο που θέλουν είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για να τρομοκρατήσουν και να επιβάλλουν σιωπή στους προστατευόμενους μάρτυρες, σημειώνουν και προσθέτουν «θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο σκάνδαλο Novartis και δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταλύσουν το κράτος Δικαίου». Παράλληλα σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για πρωτοφανής μεθοδεύσεις, ωστόσο, διεμήνυσε ότι «οι προσπάθειες κουκουλώματος του σκανδάλου Novartis και εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων δεν θα περάσουν». 

Οι αποκαλύψεις των μαρτύρων 

Οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», τόσο με τις καταθέσεις όσο και με τεκμήρια που έχουν προσκομίσει, έχουν αναδείξει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία της δικογραφίας και καταθέσεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν και νέα κρίσιμα στοιχεία, που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα. 

Ads

Για κάποιους εξ αυτών, οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο, για τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει ήδη ασκηθεί δίωξη ενώ για άλλους, τα στοιχεία φέρεται πως τεκμηριώνουν αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια χρονική στιγμή που επιχειρείται η αποκάλυψη των μαρτύρων, ο Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του επιχειρεί να «συσχετίσει» τον έναν με το πρώην στέλεχος της Novartis Φ. Δεσταμπασίδη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ύστατη αυτή προσπάθεια γίνεται για να αποτραπεί η άσκηση δίωξης σε βάρος του Αντιπροέδρου της ΝΔ. 

Ο Σαράφης και τα «Μαύρα Ταμεία» της Novartis

Πιο συγκεκριμένα ο «Μάξιμος Σαράφης», σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, φέρεται να έχει καταθέσει έγγραφα που δείχνουν τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η Novartis κατάφερε να βάλει στην αγορά δέκα σκευάσματα, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Για την ίδια περίοδο μάλιστα, υπάρχει εμφανής μάρτυρας, ο Α. Ράνος, που επιβεβαιώνει έμμεσα την κατάθεση «Σαράφη» ενώ έχει κληθεί και στην Προανακριτική Επιτροπή, καταθέτοντας ότι στην αρμόδια Επιτροπή Τιμών Φαρμάκου, είχε εισβάλει ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να αλλάξουν οι τιμές. 

Αλλά και στην περίοδο υπουργίας Α. Λοβέρδου, ο εν λόγω μάρτυρας έχει καταθέσει στοιχεία για συναντήσεις Λοβέρδου – Φρουζή αλλά και τρίτων προσώπων, όπου κανονίζεται ο τρόπος τιμολόγησης, οι χρηματοδοτήσεις μέσω εικονικών τιμολογίων αλλά και οι κινήσεις του Φρουζή εντός της Novartis προκειμένου να  χρηματοδοτήσει την είσοδο των σκευασμάτων της εταιρίας στην αγορά και να πετύχει αυξημένες τιμές, με την εύνοια του Λοβέρδου. 

Με έγγραφα που έχει καταθέσει ο Σαράφης, αποδεικνύεται με ποιο τρόπο η Novartis «ξέπλενε» τις μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων, πριν αυτές καταλήξουν σε τσέπες γιατρών και πολιτικών και γενικότερα τη μεθοδολογία των «Μαύρων Ταμείων» που επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία από μαρτυρίες άλλων προσώπων στο δίκτυο των εταιριών που χρησιμοποιούσαν.

Η Κελέση και οι βαλίτσες με τις δεσμίδες του Φρουζή

Η «Αικατερίνη Κελέση» από την πλευρά της, φέρεται να είναι πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά σε ανθρώπους που λάμβαναν σημαντικές αποφάσεις στη Novartis και περιγράφει τα «βαλιτσάκια» και τις διαδρομές τους μέχρι τα γραφεία πολιτικών προσώπων αλλά και τον τρόπο που «ξέπλεναν» τα ποσά για τους χρηματισμούς. Με στοιχεία και από τις καταθέσεις της οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές «έδεσαν» υπόθεση του Ανδρέου Λοβέρδου για το οποίο έχει περιγράψει, μεταξύ άλλων, με λεπτομέρειες τον τρόπο εισαγωγής του πανάκριβού φαρμάκου Gilenya για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και τα εικονικά τιμολόγια που εξέδιδε η εταιρία του Βουλκίδη Nέες Ιατρικές Εξελίξεις ΕΠΕ , που αναφέρονται στη δικογραφία.  

Και οι δύο μάρτυρες έχουν προσκομίσει έγγραφα, mails, ενημερωτικά σημειώματα, αντίγραφα τραπεζικών αναλήψεων, εικονικά τιμολόγια και γραπτά τεκμήρια που αποδεικνύουν όσα έχουν δώσει προφορικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωνε στις καταθέσεις του ως προστατευόμενος μάρτυρας «Αναστασίου» και ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης, ο οποίος όμως μετά τους χειρισμούς του που οδήγησαν στην απώλεια του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα, άλλαξε στάση και μήνυσε τα δύο πρόσωπα που θεωρεί ότι είναι οι «Κελέση» και «Σαράφης», ισχυριζόμενος ότι τους έχει συναντήσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι η αποδόμηση και των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων μέσω της σταδιακής εξόντωσής τους σε κάθε επίπεδο, θα μπορούσε να αποδυναμώσει το κατηγορητήριο σε βάρος πολιτικών προσώπων. 

Διαβάστε επίσης: