Μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, όταν φτάσουν στη Βουλή για κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κυβερνητική πλειοψηφία καθυστερεί και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Ads

Αυτό προκύπτει από την απροθυμία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών να εισάγουν τα τρία μνημόνια στις αντίστοιχες επιτροπές, μια τυπική διαδικασία που αναμενόταν την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η Διάσκεψη των Προέδρων συζήτησε το θέμα της δυνατότητας των βουλευτών να ψηφίζουν εξ αποστάσεως, με το ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται πρόταση της πλειοψηφίας για επιστολική ψήφο. Αντίθετα η πρόταση που φέρεται να έγινε από τη Γραμματέα της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη για ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, γίνεται αποδεκτή και θα προχωρήσει. Δεν σχετίζεται όμως άμεσα με την κύρωση των τριών μνημονίων και δεν επηρρεάζει θετικά ή αρνητικά το σοβαρό πρόβλημα της κυβέρνησης. 

Τα τρία μνημόνια αφορούν στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ειδικά το πρώτο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Πρωθυπουργό ο οποίος υποστήριζε ως αντιπολίτευση ότι θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει να φτάσει στη Βουλή η συμφωνία, λίγο μετά την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ και τους πολύ αρνητικούς συμβολισμούς της, ειδικά μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για το ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της χώρας του στους διεθνείς θεσμούς. Μάλιστα, αποδείχτηκε όταν το Πρωθυπουργικό Γραφείο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ “έκρυψαν” τη σχετική είδηση ακόμη και από τους επίσημους λογαριασμούς.

Ads

Τα ερωτηματικά για Σαμαρά, Μπογδάνο και λοιπούς «Μακεδονομάχους»

Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία καταρρέει το συνολικό κυβερνητικό αφήγημα έχει καταρρεύσει, όμως στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί νευρική κρίση αναφορικά με τον εσωκομματικό χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν κραδασμοί, ενώ στο επίκεντρο φαίνεται να βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες όπως άλλωστε έπραξε και με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έχει βασίσει την πολιτική του πορεία στο Μακεδονικό έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

Ανάλογες διαθέσεις όμως πιθανότατα να εκφράσουν και άλλοι βουλευτές, που είχαν επενδύσει πολιτικά στη ρητορεία περί «ελληνικότητας της Μακεδονίας», ενώ είχαν πρωτοστατήσει στα συλλαλητήρια των «Μακεδονομάχων».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι μια κίνηση νόημα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο social media. Συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ έκανε like στο  Twitter σε μια «δημοσκόπηση» η οποία ρωτά «Πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει κωλοτούμπα ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών;»

image

Το ερώτημα είναι πλέον εάν η ηγεσία θα θέσει καθαρά θέμα κομματικής πειθαρχίας επί του ζητήματος ή αν θα περιοριστεί στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους βουλευτές.
 
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε ψήφος και μια «συγγνώμη»

Το πρόβλημα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα έντονο και θα το συναντήσει, όποτε και αν έρθουν τα μνημόνια στη Βουλή. Υπουργοί και βουλευτές, τόσο οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ και προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά, όσο και αρκετοί άλλοι που πρωταγωνίστησαν στην εθνικιστική ρητορική περί “προδοτών” για τη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν τα μνημόνια και να γίνουν αντικείμενο εξευτελισμού σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα. Όπως αναφέρουν στο tvxs.gr, κοινοβουλευτικές πηγές προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ, “κάθε ψήφος θα είναι και μια συγνώμη για όσα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών”, όταν η ΝΔ πρωταγωνιστούσε στην εθνικιστική δημαγωγία.

Τις επόμενες μέρες θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να πειστούν οι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν τα μνημόνια όταν τεθεί ονομαστική ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι θα υποβαθμιστεί ως μια τυπική διαδικασία που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεδομένη θεωρείται η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πιέζεται να μην καταψηφίσει αλλά να απέχει, κάτι που δύσκολα θα αποτρέψει και μια  προσωπική του πολιτική ταπείνωση.

Σε κάθε περίπτωση, είτε παρατηρηθούν ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, είτε όχι, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει “στη γωνία” και θεωρεί ότι έχει μπροστά της ένα win win σενάριο απέναντι στην ανακολουθία της ΝΔ και την αθέτηση των μεγαλεπήβολων δηλώσεων περί κατάργησης της Συμφωνίας στην πράξη.