Ο Αλέξης Τσίπρας, στην αναμέτρησή του στην Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απηύθυνε 17 «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν ζήτησε εκλογές. Την Τεταρτη επίσης στην Βουλή αποδόμησε πλήρως την κυβερνητική διαχείριση στην πανδημία, αλλά και πάλι δεν ζήτησε εκλογές – αντί αυτών ζήτησε «πολιτικό μορατόριουμ».

Ads

«Ζήτησα να υπάρξει πολιτικό μορατόριουμ ώστε τώρα να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται», εξήγησε την Πέμπτη στην συνέντευξή του στο Open, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και πριν από τέσσερις μήνες, ζητώντας μάλιστα τότε και την τοποθέτηση υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

Η εξήγηση αυτή μεταφράζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «στρατηγική υπεύθυνης πολιτικής δύναμης» και «σκληρής μεν, θεσμικής δε» αντιπολίτευσης. Πολιτικά, ερμηνεύεται επίσης ως ισορροπία ανάμεσα στο διογκούμενο κύμα κοινωνικής δυσφορίας κατά της κυβέρνησης και στην προσέγγιση ενός ευάριθμου ακροατηρίου της κεντροαριστεράς που δεν συγκινείται από τον κινηματικό ακτιβισμό.

Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι, όντως, η κυβέρνηση αγγίζει το σημείο καμπής. Στις δημοσκοπήσεις που αναλύουν στην Κουμουνδούρου βλέπουν κόπωση, οργή και αγανάκτηση. Και βλέπουν ακόμη κλιμακούμενο ρεύμα αποσυσπείρωσης της ΝΔ και διαρροές από τις κυβερνητικές δυνάμεις που, όπως λένε, τείνουν να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως γνωρίζει επίσης ότι τα ρήγματα στο κυβερνητικό προφίλ και η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν εισπράττονται – ακόμη τουλάχιστον – από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» ποσοστά κυρίως σε όρους συσπείρωσης, κατά βάση όμως δείχνουν ενίσχυση της δεξαμενής των αναποφάσιστων και των σχημάτων στα δεξιά της ΝΔ.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό ίσως έχει φτάσει στο σημείο καμπής, δεν έχει φθάσει όμως ακόμη στο σημείο ανατροπής. Κατά τους συνομιλητές του θεωρεί πως πιθανώς βρισκόμαστε στην συγκυρία που μπαίνουν οι βάσεις για μια τέτοια ανατροπή, ότι σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων παγιώνεται η άποψη ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πια» – εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε με ένταση την συγκεκριμένη θέση την περασμένη Παρασκευή στην Βουλή –, και πιστεύει ότι πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντέξει το οικονομικό και κοινωνικό σοκ που θα ακολουθήσει την πανδημία.

Γι αυτό και εκτιμά πως ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει, έως και θα εκβιάσει, το «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές, αλλά δεν θεωρεί καθόλου δεδομένο ότι θα το πετύχει. Πιστεύει ακόμη πως το «φύγετε» θα ωριμάσει από τα κάτω, ως κοινωνικό αίτημα, κι αυτός ίσως είναι και ο ένας λόγος που ο ίδιος δεν ζητάει εκλογές.

Όταν του τέθηκε ακριβώς αυτό το ερώτημα – «γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» – στην συνέντευξή του στο Open, απάντησε «γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος. Και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Όταν έχουμε τούτη την ώρα πάνω από 7.500 νεκρούς, 600 ανθρώπους να χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι, άλλους 130 να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι διασωληνωμένοι, να ζητήσω εγώ εκλογές;». «Δεν υπήρξα ποτέ, δεν είμαι και δεν θα γίνουμε μια τυχοδιωκτική πολιτική δύναμη», συμπλήρωσε», επιχειρώντας μιας ακόμη θεσμική αντιδιαστολή της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη που έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Οσοι συνομιλούν μαζί του, λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απολύτως ειλικρινής στην απάντησή του. Λένε, όμως, και κάτι ακόμη: πως γνωρίζει εξίσου καλά ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι δικού του δρόμου να διανύσει. Ότι η προγραμματική αντιπρόταση είναι προσώρας ημιτελής, ότι το εναλλακτικό, και κυρίως το οραματικό, αφήγημα δεν έχει ακόμη ζυμωθεί, όπως και η νέα ομάδα διακυβέρνησης, και ότι – σε επικοινωνιακούς όρους – το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωθεί.

Συνοπτικά, θυμίζουν το έτερο πρόσφατο μήνυμα Τσίπρα – ότι δεν είναι οπαδός της θεωρίας του «ώριμου φρούτου» αλλά ούτε και του «άγουρου φρούτου». Οπερ, το ερώτημα και το στοίχημα είναι εάν η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης νέας διακυβέρνησης θα συγχρονιστεί με την ωρίμανση του κοινωνικού αιτήματος – εάν και εφόσον υπάρξει – για πολιτική ανατροπή…