Iσχυρές αντιδράσεις και τρομακτικές επιπτώσεις προκαλεί το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Τρίτη. Μάλιστα ένας από τους παράγοντες που έφεραν σοβαρές διαφωνίες και προκάλεσαν την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου ήταν οι fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, εν μέσω πανδημίας, αλλά και η καινοφανής επιστολή ψήφος σε νομοσχέδιο.

Ads

Ούτως η άλλως το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα κακής νομοθέτησης λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν από τη διαβούλευση ως την τελική του μορφή και των 60 άρθρων που προστέθηκαν . Σε πολιτικό επίπεδο, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου συγκέντρωσαν την κάθετη αντίδραση όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΙΝΑΛ .

Το στίγμα των επιδιώξεων της κυβέρνησης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερ-ρύθμιση νόμων και περιορισμών για το περιβάλλον, κάτι που  εκτιμάται και ως απόπειρα να κατεδαφιστεί όλο το νομικό οικοδόμημα προστασίας του περιβάλλοντος ως μέσο προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ διευκολύνει σχεδόν φωτογραφικά κάποιες δραστηριότητες όπως της «Ελληνικός Χρυσός» .

Πιο αναλυτικά ο νέος νόμος:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.  Μάλιστα το γεγονός ότι ορίζει χρήσεις γης που επεκτείνουν το αστικό περιβάλλον σε περιστατευόμενες περιοχές, έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 24 του Συντάγματος για τον τρόπο νομοθέτησης ενώ η επιστημονική επιτροπή της Βουλής παραπέμπει στην απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ με εισηγήτρια τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κρίνει αντισυνταγματική την ρύθμιση αλλαγή χρήσεων γης χωρίς προηγούμενη ειδική μελέτη.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών . 
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. 
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. 

Σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις, επιστημονική κοινότητα, φορείς

Ads

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα με σχετικές  αποφάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος Αιγαίου, του Τμήματος Περιβάλλοντος Θεσσαλίας, του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, που ζήτησαν την απόσυρση.

Αντιρρήσεις εξάλλου έχουν εκφραστεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Συνήγορο του Πολίτη, αυτοδιοικητικές ενώσεις, τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η WWF και η Greenpeace που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο «παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες περί εκσυγχρονισμού, μοιάζει περισσότερο με ένα συνονθύλευμα θεματικών και δεκάδων λοιπών διατάξεων, το οποίο δεν έχει κάποιο σαφές στίγμα».

Σ. Φάμελος: Θα «πέσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, υποστήριξε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση με το νέο νόμο «θίγει τη δημόσια περιουσία της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα, θίγει και την προστασία της βιοποικιλότητας του ελληνικού περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ και αποτελεί αναπτυξιακό πόρο για την Ελλάδα. Και τα δύο, λοιπόν, πλήττονται με το νομοσχέδιο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι η πρώτη στην Ευρώπη που κινείται ενάντια στη νέα Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης». Προαναήγγειλε μάλιστα ότι διατάξεις του νέου νόμου θα «πέσουν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Χαρά Καφαντάρη ανέφερε σε άρθρο της στο tvxs.gr: «Αυτό το νομοσχέδιο, είναι μια συνέχεια του “Αναπτυξιακού” Νομοσχεδίου του κ. Γεωργιάδη, και αποτυπώνει τη πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο δεν είναι “πράσινο”, είναι ένα ΔΟΓΜΑ-ΣΟΚ για το περιβάλλον. Στο όνομα της αναμενόμενης ανάπτυξης και των επενδύσεων, δεν υπάρχει πρόνοια και ευαισθησία της Κυβέρνησης για τη κλιματική κρίση και το περιβάλλον, και αυτό το αποδεικνύουν οι πράξεις της».

Διαβάστε επίσης: