Η κήρυξη «πολέμου» κατά του ΠΑΣΟΚ είναι ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου μετά την ενδελεχή ανάλυση  των τελευταίων δημοσκοπήσεων που εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι άπιαστος στόχος, πως οι διαρροές που είχε έως τώρα η κυβέρνηση προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολλαπλάσιες εκείνων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και πως, ακόμη, η κεντρώα βάση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου δεν είναι πλέον αρραγής. 

Ads

Σ’ αυτό το σκηνικό η συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και η αποδυνάμωσή του αποτελεί πια κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης και, κατά τις πληροφορίες, ήταν κι ένας από τους παράγοντες που προσμετρήθηκαν στην απόφαση Μητσοτάκη να μην πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η ανάγνωση του Μαξίμου λέει πως ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και η προσδοκία του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι το «ξεφούσκωμα» των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ θα ενταθεί όσο περνά ο καιρός και θα ανεβαίνει η ένταση της πόλωσης.

Στην εν λόγω ανάγνωση «κουμπώνει» και η σημερινή δημοσκόπηση της Marc  για το Πρώτο Θέμα που δείχνει μικρή  μείωση της «ψαλίδας» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αισθητή μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που το Μαξίμου  εντείνει την πίεση προς την Χαριλάου Τρικούπη και εγκαλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για «συριζοποίηση».

Η δημοσκόπηση δίνει την διαφορά ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ στις  9,5 μονάδες από τις 10,  και διαπιστώνει ότι «η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη» και βρίσκεται «σε επαφή με την αυτοδυναμία». Σην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9%, το ΠΑΣΟΚ 12,3% (από 12,8), το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου 5%, και το Μέρα25 2,9%.

Ads

Με αναγωγή, η μέτρηση δίνει την ΝΔ στο 37,1% (147 έδρες στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7% και το Μέρα εντός Βουλής με 3,2%. Ο δε Κυριάκος Βελόπουλος ανεβαίνει στο 5,6%. Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι το  53% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ θέλουν συγκυβέρνηση με ΝΔ και πως το 58% θεωρεί σωστή την απόφαση οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και τα δύο αυτά ευρήματα ικανοποιούν το Μαξίμου και εμπλουτίζουν την εργαλειοθήκη της πίεσης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, παράλληλα με την κορύφωση της επιθετικής ρητορικής.

Το πιο προωθημένο, ίσως μέχρι τώρα δείγμα αυτής της ρητορικής ήταν η χθεσινή οξεία απάντηση της ΝΔ σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία χρέωνε στην Νέα Δημοκρατία ότι «κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια». Η ΝΔ κατήγγειλε την Χαριλάου Τρικούπη για «χυδαία αντίληψη περί κυβέρνησης που κατακαίει την Ελλάδα» και απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ «εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης».

Η επιχείρηση ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βασικό στοιχείο της κυβερνητικής τακτικής προκειμένου να κινητοποιηθούν τα αμυντικά αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων – μια τακτική την οποία αντιλαμβάνονται πλήρως στην Χαριλάου Τρικούπη και επιχειρούν να την αποκρούσουν. Ενδεικτικό ήταν επ’ αυτού και το χθεσινό άρθρο στα ΝΕΑ του Θεόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος έγραψε: «Η αντίδραση της ΝΔ περί ταύτισης της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τελευταίο επικοινωνιακό «οχυρό» για την ηγεμονία της δεξιάς ατζέντας. Γιατί όποιος κάνει κριτική στην κυβέρνηση δεν είναι αυτόματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο νέος διχασμός δεν έχει πια λειτουργική αξία».

Σ’ αυτό το κλίμα, ενδεχομένως έχει την δική του αξία και το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να μην παραβρεθεί την ερχόμενη Τρίτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές πολέμου 2009-2022». Η επίσημη αιτιολογία της απουσίας είναι πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Κρήτη, ανεπισήμως ωστόσο επιχειρεί πάση δυνάμει να διαφυλάξει την γραμμή των ίσων αποστάσεων. Η ισορροπία όμως θα ήταν δύσκολη εάν εμφανιζόταν σε μια εκδήλωση που αναμένεται να αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου με πολλές επίσης κυβερνητικές παρουσίες.

Είναι επίσης γνωστό,  ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν χάρηκε ιδιαίτερα με την τοποθέτηση Βενιζέλου, κατόπιν πρότασης Μητσοτάκη, στην «επιτροπή Σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως δεν τον χαροποιεί και η έτερη πρόταση Μητσοτάκη στην Ευη Χριστοφιλοπούλου να αναλάβει πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – μια κίνηση την οποία αρκετοί στην Χαριλάου Τρικούπη εντάσσουν σε συστηματική επιχείρηση λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό. Εξ ου, ενδεχομένως, και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει να μην συναινεί στην «αξιοποίηση» Χριστοφιλοπούλου, εκνευρίζοντας ακόμη περισσότερο το Μαξίμου.