Χωρίς την ένδειξη κατεπείγοντος είχε φτάσει, όπως υποστηρίζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η δικογραφία σχετικά με τον 40χρονο παιδόφιλο από το Περιστέρι που βίαζε κατ’ εξακολούθηση παιδιά στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του. Καταχωρήθηκε μάλιστα ως «δικογραφία αγνώστου δράστη».

Ads

 
Από την εισαγγελία επισημαίνουν ότι έπραξαν τα δέοντα και πλέον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον κατηγορούμενο, ενώ έχει εκδοθεί και διάταξη για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του.
 
Η ανακοίνωση της εισαγγελίας 

«Στις 25/8/2014 υπεβλήθη στην υπηρεσία μας δικογραφία που αφορούσε στο βιασμό και την αποπλάνηση ανήλικης από άγνωστο δράστη. Η δικογραφία παραδόθηκε απευθείας στον Εισαγγελέα, ο οποίος αυθημερόν έδωσε παραγγελία για την ανακάλυψη του δράστη.

Την 23/9/2014 η δικογραφία επανήλθε στην υπηρεσία μας και ζητήθηκε και πάλι απευθείας από τον Εισαγγελέα παραγγελία για τη διερεύνηση των στοιχείων του δράστη μέσω facebook, η οποία δόθηκε αυθημερόν.

Ads

 
Η εν λόγω δικογραφία επανυποβλήθηκε στην υπηρεσία μας μέσω ταχυδρομείου αυτή τη φορά, χωρίς κάποια εξωτερική ένδειξη κατεπείγοντος, ως είθισται στις περιπτώσεις αυτές, τον Δεκέμβριο του 2014.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι στους Η/Υ της Εισαγγελίας είχε καταχωρηθεί ως δικογραφία με άγνωστο δράστη, η δικογραφία δεν αξιολογήθηκε ως κατεπείγουσα προκειμένου να δοθεί άμεσα στον Εισαγγελέα που τη χειριζόταν για να ασκηθεί η δέουσα ποινική δίωξη.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν δηλαδή έχει προκύψει η ταυτότητα του δράστη και αυτός κρίνεται επικίνδυνος η δικογραφία κατά πάγια πρακτική δεν αποστέλλεται με ταχυδρομείο, αλλά παραδίδεται απευθείαςστον εισαγγελέα, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα ένταλμα σύλληψης.

Τελικώς η δικογραφία μετά τη σύλληψη του δράστη και για νέα αποπλάνηση ανηλίκου χρεώθηκε άμεσα στον Εισαγγελέα, ο οποίος αμέσως άσκησε ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Σε κάθε περίπτωση από την υπηρεσία μας διατάχθηκε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διακριβωθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας».