Ο Αδωνις Γεωργιάδης – υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος – δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διαδίδει με δόλο» και «επί σκοπώ» τον ιό και «εκβιάζει με ένα βιολογικό όπλο» για να κρατήσει την Ελλάδα σε καραντίνα.

Ads

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δεν έφθασε ως εκεί, αλλά ακολούθησε κατά πόδας: Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάλεσε σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα και, δι αυτού του τρόπου, «υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία».

Στην ίδια γραμμή, πλειοδότησε και η επίσημη Νέα Δημοκρατία η οποία κατήγγειλε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα».

Στην κυβέρνηση και στην Νέα Δημοκρατία, εν ολίγοις, επιμένουν και κλιμακώνουν – με λιγότερο ή περισσότερο ακραία ρητορική – το αφήγημα κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει κίνημα «νέο-αγανακτισμένων» στις πλατείες για δύο λόγους:

Ads

Ο πρώτος είναι ο αποπροσανατολισμός: Με την πανδημία να επελαύνει ανεξέλεγκτη μετά από τέσσερις και πλέον μήνες lockdown και με την κατάσταση στα νοσοκομεία εκτός ελέγχου, η μετάθεση της κυβερνητικής ευθύνης σε «πολιτικά υποκινούμενες κορονο-διαδηλώσεις» γίνεται η προφανής διέξοδος.

Ο άλλος λόγος είναι ο φόβος της πλατείας: Η ανάγνωση του Μαξίμου για τον διογκούμενο θυμό του τελευταίου διαστήματος λέει ότι στους δρόμους και τις πλατείες συναντώνται αυτή την στιγμή δύο «δεξαμενές» οργής. Η μία είναι τα «άκρα», το «περιθώριο» και οι «μπαχαλάκηδες» και η δεύτερη είναι το προοίμιο της μεσοαστικής αντίδρασης και αγανάκτησης – μιας αντίδρασης, που στην κυβέρνηση αγωνιούν ότι μπορεί να αποτελέσει την μαγιά ενός σκληρού κοινωνικού μετώπου όταν ο υγειονομικός φόβος υποχωρήσει και αποκαλυφθούν πλήρως τα οικονομικά αδιέξοδα των αποτυχημένων lockdowns.

Αυτή η δεύτερη, πιο πολιτικοποιημένη, «δεξαμενή» αποτελεί και την βασική πηγή φόβου για το Μαξίμου – εξ ου και επιχειρεί να την ακυρώσει εν τη γενέσει της. Τόσο με την ταύτισή της με «μπαχαλάκηδες», όσο και με το αφήγημα περί υποκίνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και υγειονομικής απειλής το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να αποκόψει κοινωνικές δυνάμεις και να ενεργοποιήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Εδώ, ως αρωγός της προέκυψε και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος ανακοινώνοντας την λήξη της απεργίας πείνας επιχείρησε να οικειοποιηθεί το κύμα των κινητοποιήσεων και να δηλώσει «παρών» και στην συνέχειά του: «Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε», είπε στην δήλωσή του προσθέτοντας: «Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Μπίστης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσαν να δείξουν την παγίδα. «Μόνο τους καρναβαλιστές στην Ξάνθη δεν επικαλέστηκε ως άλλοθι και συμπαραστάτες του. Κάτι έπρεπε να πει, να δικαιολογηθεί σε όσους τον είχαν πιστέψει και τον ήθελαν νεκρό, ήρωα και πρότυπο νέας γενιάς τρομοκρατών», έγραψε ο Νίκος Μπίστης, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι «η δολοφονία ανθρώπων από αυτόκλητους τιμωρούς, είναι εχθρική για την Δημοκρατία και τις αξίες της Αριστεράς. Τρέφει την Δεξιά και την κρατική καταστολή. Υπονομεύει τους ειρηνικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Η πάσα Κουφοντίνα, όμως, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από το φιλοκυβερνητικό, εκσυγχρονιστικό κέντρο. Κι ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν ο πρώτος που την αξιοποίησε γράφοντας: «Ο κατά συρροή δολοφόνος Κουφοντίνας, διέκοψε την απεργία πείνας, καλώντας σε συμμετοχή και κοινούς αγώνες, στις διαδηλώσεις που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί αριστεροί. Άντε με το καλό και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ».

Πάνω σ’ αυτό τον καμβά θα συνεχίσει να πλέκεται η κυβερνητική τακτική, όσο τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε θέση δύσκολης άμυνας. Και σ’ αυτό το κλίμα, έχει ενδιαφέρον εάν και πως θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση στην «σφήνα» των επιστημόνων: Στην πρόταση για πολιτικό μορατόριουμ έως ότου υπαναχωρήσει η πανδημία με αναστολή αφενός κρίσιμων νομοθετημάτων, πολιτικών πρωτοβουλιών και μέτρων, και αφετέρου των κινητοποιήσεων, την οποία κατέθεσαν ήδη δημόσια οι καθηγητές Ηλίας Μόσιαλος, Αλκης Βατόπουλος και Νίκος Τζανάκης.