Ένα θαλάσσιο οικόπεδο 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων – από το Ιόνιο έως τον νότο της Κρήτης και τη Γαύδο – και η «απόβαση» της Exxon Mobil στην Ελλάδα ανοίγουν ξανά το κεφάλαιο των πετρελαϊκών ερευνών στη χώρα αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.

Ads

Η συμφωνία της Exxon Mobil με την γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στην διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου αυτού δίνει νέα βαρύτητα στις ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας, ταυτοχρόνως, και το ισχυρό ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το μεγάλο βήμα της εμπλοκής της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης από τις «7 αδελφές» της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έγινε πριν από έξι μήνες με την είσοδό της στο πιο μεγάλο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κύπρου. Η δε σύμπραξή της με τα ΕΛΠΕ και την Total στην Ελλάδα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία και το ενδιαφέρον της για την περιοχή – ένα ενδιαφέρον που, κατά τους διεθνείς αναλυτές, δεν είναι άσχετο και με το γεγονός ότι μέχρι το περασμένο φθινόπωρο διευθύνων σύμβουλος και ισχυρός άνδρας της Exxon Mobil ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον.

Με βάση την συμφωνία, οι τρεις εταιρίες αναμένεται να καταθέσουν τον Ιούνιο φάκελο διεκδίκησης της υποθαλάσσιας περιοχής από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο. Μετά την κατάθεση της αίτησης το υπουργείο Ενέργειας είναι υποχρεωμένο εντός ενός μήνα να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους υποψήφιους επενδυτές να διεκδικήσουν την εν λόγω περιοχή.

Ads

Εάν τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπάρξει, τότε η έκταση παραχωρείται στον επενδυτή που προκάλεσε τον διαγωνισμό.

Στόχος της τριμερούς κοινοπραξίας είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης έως το φθινόπωρο και να αρχίσουν οι σεισμικές έρευνες εντός του έτους – ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο οι εκπρόσωποι της Exxon Mobil φέρονται να έχουν ήδη παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους είχαν συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη θαλάσσια περιοχή στην οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της η Exxon Mobil είναι η Κρήτη. Η αμερικανική πολυεθνική, άλλωστε, έχει αγοράσει από το 2014 τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής από τη νορβηγική PGS, ενώ υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες στην πετρελαϊκή αγορά που διαπιστώνουν ομοιότητες στους γεωλογικούς σχηματισμούς με εκείνους του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr της Αιγύπτου.

Από τις μελέτες που έχουν κάνει διεθνή ινστιτούτα προκύπτει επίσης ότι στην περιοχή νότια της Κρήτης υπάρχουν  υψηλά αποθέματα υδριτών που θεωρούνται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του μέλλοντος.