Την ώρα που Ευρωπαϊκές χώρες, κι όχι μόνο, επιστρέφουν στην εφαρμογή των lockdown για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν υπάρχουν και τα αναγκαία χρήματα για να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία, όπως δήλωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

Ήδη, η Αυστρία έχει επιβάλει lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Lockdown 2 εβδομάδων ανακοίνωσε και η Σλοβακία, καθώς τα κρούσματα ξεφεύγουν, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το fox-24, εννέα είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για να επιβάλλουν νέα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η μεγάλη έξαρση. Αυτές οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και είτε έχουν αύξηση κρουσμάτων, είτε βρίσκονται κοντά σε προηγούμενα ρεκόρ που «έσπασαν».

Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Ads

image

Ωστόσο, για τις εννέα αυτές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η τράπεζα UBS εκτιμά πως το κόστος ενός ενδεχόμενου lockdown στις οικονομίες θα έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως οι απώλειες για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι της τάξης των 0,7-0,8 μονάδων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα πως αν τελικά οι χώρες του Νότου αναγκαστούν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, θα υπάρχουν πρόσθετοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές.

image