Ένα ντοκουμέντο το οποίο φωτίζει τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης Κασιδιάρη από τη Χρυσή Αυγή, η οποία συνοδεύτηκε από την αναγγελία νέου κόμματος, δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

Στο διάγγελμά του ο Κασιδιάρης είπε ότι αποχωρεί από τη Χρυσή Αυγή διότι η πρόταση που κατέθεσε για «αναδιοργάνωση» δεν έγινε δεκτή, παρά το γεγονός ότι «έγιναν εκτενείς συζητήσεις». Από τη δική του πλευρά, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι δεν κάνει «συναλλαγές με τους πεμπτοφαλαγγίτες ψευτοπατριώτες που μας πολέμησαν και μας πολεμούν».

Η σημασία αυτού του εγγράφου, σημειώνει ο Δημήτρης Ψαρράς που υπογράφει το ρεπορτάζ, συνίσταται στο γεγονός ότι σχετίζεται άμεσα με όσα έχουν υποστηρίξει απολογούμενα στο δικαστήριο τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Οπως μπορεί να αντιληφθεί όποιος το διαβάσει, ο συντάκτης της πρότασης θεωρεί δεδομένα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου (οργάνωση αυστηρά αρχηγική, με ναζιστικό προσανατολισμό και στελέχηπου δεν τηρούν τη νομιμότητα) και προτείνει μετεξέλιξή της, έτσι ώστε να γλιτώσει όποιος μπορεί από τις διώξεις.

Η πρόταση αυτή φέρει τίτλο «Συνέδριο Ανασύνταξης της Χρυσής Αυγής», είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα σε τρεις σελίδες χαρτί και ο πυρήνας της είναι μεταβίβαση της Αρχηγίας από τον Μιχαλολιάκο στον Κασιδιάρη: «Κατόπιν προτάσεως Αρχηγού, ο νέος γενικός γραμματέας θα εκλεγεί από την βάση, δηλαδή τον κόσμο που ψήφισε Χρυσή Αυγή: εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις του κινήματος από το 2012 μέχρι σήμερα (κριτήριο εκλογής η αποδοχή από το εκλογικό σώμα με στόχο τον μέγιστο βαθμό επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων μας)».

Ads

Δεδομένου ότι εκείνος που έχει λάβει τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δύο τελευταίες δημοτικές εκλογές είναι ο Κασιδιάρης, είναι προφανές ότι η πραπάνω ρύθμιση είναι εμφανώς φωτογραφική.

Η πρόταση προβλέπει και «ψαλίδισμα» της απόλυτης εξουσίας του Αρχηγού: «Τροποποίηση καταστατικού αναφορικά με τις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα – άρθρα 17 και 32: ο γενικός γραμματέας δεν αποφασίζει αλλά εισηγείται στην Κ.Ε., η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις κατόπιν ειδικής διαδικασίας και πάντα με απόλυτη πλειοψηφία». Και παρακάτω: «Κάθε μέλος (της Κ.Ε.) έχει δικαίωμα αμφισβήτησης προτάσεων».

Έτσι επιβεβαιώνεται και ότι ο αρχηγός αποφάσιζε για τα πάντα και τα μέλη της ΚΕ δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τίποτα.

Για τον Μιχαλολιάκο προβλέπεται ισόβια παραμονή στην «τιμητική» αρχηγία, ώστε να χρυσωθεί το χάπι: «Τον τιμητικό τίτλο του Αρχηγού κατέχει διά παντός και αποκλειστικά ο ΝΓΜ. [Ανακηρύσσεται] ιστορικός ηγέτης και εγγυητής της ενότητας του κινήματος επανεκλέγεται βουλευτής[…] και συνεχίζει στην πρώτη γραμμή του πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα του κινήματος». «Ο Αρχηγός του κινήματος πέτυχε ένα μοναδικό θαύμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: αυτό της δημιουργίας και εκπληκτικής ανέλιξης ενός καθαρόαιμου εθνικιστικού κινήματος υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Στον Αρχηγό πιστώνεται η ανεπανάληπτη επιτυχία του κόμματος αλλά και η επιβίωσή του απέναντι στον ολοκληρωτικό πόλεμο του συστήματος».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση αλλαγής του ονόματος της οργάνωσης, τυπικό δείγμα χαμαιλεοντισμού των ναζί. Έτσι, το όνομα προτείνεται να αλλάξει «από “Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή” σε “Ελληνική Συμμαχία – Χρυσή Αυγή”. Στόχος: άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και συσπείρωση όλων των Ελλήνων πατριωτών υπό την σημαία μας».

Η ουσία είναι ότι το «Λαϊκός Σύνδεσμος» είναι μετάφραση του γερμανικού (ναζιστικού) Völkischer Bund «και κατάλαβε ο Κασιδιάρης ότι το έχουμε πάρει χαμπάρι» όπως σημειώνει ο Δ. Ψαρράς.

Ανάλογος χαμαιλεοντισμός προκύπτει και στο ιδεολογικό κομμάτι της πρότασης η οποία προσπαθεί να «αποστασιοποιηθεί» από τον ναζισμό: «Ιδεολογία μας ο ελληνικός εθνικισμός με κοινωνικό χαρακτήρα. Απόρριψη ναζισμού – φασισμού και κάθε μη ελληνικού ιδεολογικού ρεύματος».

Ο Δ. Ψαρράς σχολιάζει ότι πρόκειται για επανάληψη της θέσης «Είμαστε ναζιστές ή εθνικιστές;» που προβάλλεται κάθε τόσο από τη Χρυσή Αυγή (από το 1999) για να υποδείξει στα μέλη της να κρατούν μόνο για τους μυημένους τα ναζιστικά σύμβολα (σβάστικες, κ.λπ.) και τα συνθήματα. Αλλά πέρα από το αν είναι ειλικρινής προσπάθεια μεταστροφής, η προβολή της πρότασης αυτής επιβεβαιώνει ότι μέχρι σήμερα δεν «απορρίπτονταν» ναζισμός – φασισμός!

Στην ίδια λογική, ο Κασιδιάρης προτείνει την απομάκρυνση εγκληματιών από την οργάνωση, ενόψει προφανώς της δικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση: «Άμεση απομάκρυνση από το κόμμα στοιχείων που παρεκκλίνουν της γραμμής για αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα».

Αυτό φυσικά δεν αντανακλά κάποιου είδους «μετανόηση», αφού, σε άλλο σημείο, η πρόταση αναφέρεται ρητά στην αναβίωση των Ταγμάτων Εφόδου: «Νέοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή – επιστροφή στον ακτιβισμό. Νέοι ηλικιακά συναγωνιστές κατά πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος. Άμεση έναρξη ακτιβιστικών ενεργειών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Ξαναβγαίνουμε στον δρόμο και επιστρέφουμε στην επικαιρότητα με έξυπνες πολιτικές δράσεις. Εκμετάλλευση λαθρομεταναστευτικού».

Ολόκληρο το έγγραφο: