Μπορεί η Σουηδική Ακαδημία, εδώ και ένα 24ωρο, «εξακολουθεί να μην έχει μιλήσει» με τον Μπομπ Ντύλαν για το Νόμπελ που κέρδισε, ώστε να τον ενημερώσει επίσημα, ωστόσο η απόφαση έκπληξη της Επιτροπής έχει προκαλέσει ήδη πλήθος αντιδράσεων.

Ads

«Η Ακαδημία μίλησε με τον καλλιτεχνικό πράκτορα του Ντύλαν και επίσης με τον υπεύθυνο της περιοδείας του», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός της Οντ Τσίντριχ. Όμως δεν κατέστη δυνατό να συνομιλήσει με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, προσθεσε.

Ο Μπομπ Ντύλαν, που βρίσκεται σε περιοδεία, στη χτεσινή του συναυλία δεν έκανε καμία αναφορά για το βραβείο Νόμπελ, ενώ σύμφωνα με την Washington Post, που ήρθε σε επαφή με οικείους του, «παρέμεινε σιωπηλός όλη την ημέρα σχετικά με τη βράβευσή του». Μόνο ανάρτησε στο Twitter την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας: «Στον Ντίλαν απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας»

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους επικριτές της απόφασης της Σουηδικής Ακαδημίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από ειρωνικά σχόλια, ενώ θέση πήραν και πολλοί συγγραφείς.  Υπήρξαν όμως και αρκετοί που υποστήριξαν την απόφαση για τη βράβευση του Ντύλαν. Σίγουρα πάντως πρόκειται για το πιο αμφιλεγόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Ads

«Ναι, κι εγώ φαν του Ντύλαν είμαι, αλλά εδώ πρόκειται για ένα κακώς νοούμενο “βραβείο νοσταλγίας” από γερασμένους χίπιδες που λένε ασυναρτησίες» σχολίασε ο συγγραφέας Ίρλιβ Γουέλς. Αντιθέτως, ο Σαλμάν Ρουσντί πείστηκε από την σουηδική επιτροπή: «Από τον Όμηρο μέχρι τον (Φαΐζ Αχμάντ) Φαΐζ, το τραγούδι κι η ποίηση είναι στενά συνδεδεμένα, κι ο Ντίλαν είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης βάρδων» έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας σωστή την επιλογή για το φετινό βραβείο.

«Το όνομα του Ντύλαν αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια, όμως πάντα θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για φάρσα», θυμάται ο Πιερ Ασουλίν, συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, που εμφανίστηκε θυμωμένος με την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας. «Το να του απονέμουν το Νόμπελ είναι θλιβερό. Αγαπώ τον Ντίλαν, αλλά δεν έχει έργο. Νομίζω ότι η Σουηδική Ακαδημία γελοιοποιείται. Είναι ένα δείγμα περιφρόνησης προς τους συγγραφείς», υποστήριξε.

«Οι καθαρολόγοι και οι γκρινιάρηδες σίγουρα θα φωνάζουν ότι είναι ιεροσυλία, αλλά εγώ είμαι ευτυχής που η λογοτεχνία αναγνωρίζεται και στον Λόγο, με την ποιητική έννοια του όρου αυτού», είπε ο Κογκολέζος συγγραφέας Αλέν Μαμπανκού, εμφανώς «ικανοποιημένος» από το Νόμπελ. «Άξιζε το βραβείο επίσης και ο Ζορζ Μπρασένς», πρόσθεσε.

Ο Φιλίπ Μαργκοτέν, εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Μπομπ Ντύλαν, Όλα τα τραγούδια», που πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα στη Γαλλία, χαρακτήρισε τον τραγουδοποιό «τον μεγαλύτερο εν ζωή ποιητή της Αμερικής του 20ού αιώνα». Όπως είπε, είναι αδιαμφισβήτητη η λογοτεχνική κουλτούρα του Ντύλαν. «Έχει διαβάσει πολύ Γάλλους ποιητές, ιδίως Ρεμπό αλλά και τον Ουίλιαμ Μπλέικ, από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Φυσικά, εμπνεύστηκε από τους ποιητές της γενιάς των Μπητ», εξήγησε.

Θα παραλάβει ο Ντύλαν το Νόμπελ;

Το γεγονός πως η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσει με τον Ντύλαν, αλλά και η σιωπή του νομπελίστα πλέον ροκά, γεννά ερωτήματα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο διάσημος τραγουδιστής.

Οι νομπελίστες καλούνται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη για να παραλάβουν τα βραβεία τους από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας και να εκφωνήσουν μια ομιλία. Προφανώς η Σουηδική Ακαδημία δεν γνωρίζει ακόμη αν ο Μπομπ Ντύλαν προτίθεται να έρθει.

Για παράδειγμα το 1964 ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είχε αρνηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και είχε ανακοινώσει την απόφασή του μόλις είχε μάθει για τη βράβευσή του. Δεν είχε λάβει τις 273.000 κορώνες που αποτελούσαν τότε το χρηματικό έπαθλο του βραβείου.