Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναγίνει χρήση χημικών στις διαδηλώσεις έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. «Χρειάζεται αστυνόμευση αλλά όχι πόλεμος με χημικά και ασπίδες» ανέφερε ο υπουργός και επανέλαβε ότι «βασικό μας μέλημα η συμφιλίωση της αστυνομίας με τον πολίτη, χωρίς να απεμπολούμε τον βασικό ρόλο της αστυνομίας».

Ads

Αναφερόμενος στις «πολεμικές εικόνες» που κατά καιρούς έχουμε δει σε διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Πανούσης σχολίασε χαρακτηριστικά  ότι «κάθε φορά που είχαμε διαδήλωση, άσκηση δηλαδή συνταγματικού δικαιώματος ήταν σαν να είχαμε πόλεμο».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες τα περί αφοπλισμού σωμάτων της αστυνομίας, ο Γιάννης Πανούσης είπε: «Άοπλος αστυνομικός είναι κοινωνικός λειτουργός. Να έχεις όπλα αλλά να ξέρεις πότε το ανοίγεις, που το στρέφεις».

Ο κ. Πανούσης αντιτάθηκε επίσης και στην παρουσία αστυνομικών μέσα στα γήπεδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά θα τελειώσουν».

Ads

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση ανέφερε ότι ο «φράχτης δούλεψε αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» και υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της χώρας να περιφρουρεί τα σύνορα, ωστόσο, σημείωσε «αν μπει, περάσει τα σύνορα, είναι άνθρωπος, θα έχει στέγη, τροφή, νοσοκομειακής περίθαλψη. Θα είναι ανθρώπινες οι συνθήκες, αυτό είναι πολιτισμός».

Τέλος, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι η Αντιτρομοκρατική «κάνει καλά τη δουλειά της».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο έγινε το πρώτο «κρας τεστ» για τη νέου-διακριτικού τύπου αστυνόμευση στις διαδηλώσεις. Μία συγκέντρωση της Χρυσής ΑΥγής καθώς και μία μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έλαβαν χώρα το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, υπό τη διακριτική παρακολούθηση ανδρών των ΜΑΤ που ήταν άοπλοι και παρατηρούσαν από απόσταση τις συγκεντρώσεις. Δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια.