Με 500 εργαζόμενους λιγότερους λειτουργούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εν μέσω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που είτε έχει νοσήσει από κορονοϊό είτε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω επαφής με θετικό κρούσμα.

Ads

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά τη συνάντηση που είχε με τις υγειονομικές αρχές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το voria.gr.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, ενημερώθηκε ότι σε πολλά νοσοκομεία αιχμής έχει εξαντληθεί ο επικουρικός πίνακας και πρόσθεσε πως πρέπει το υπουργείο Υγείας να κάνει νέα προκήρυξη ενδιαφέροντος, προκειμένου να γίνουν αιτήσεις για να προσληφθεί προσωπικό.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε πως οι διαδικασία της προκήρυξης θα πρέπει να γίνει γρήγορη, ώστε να γίνουν οι προσλήψεις μέσα σε 15 μέρες, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει ενδιαφέρον απάντησε: «Ας κάνουμε την προκήρυξη και να δούμε. Μπορούν να πάρουν με δύο χρόνια το επικουρικό και να ισχύσει η δέσμευση του υπουργού ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μονιμοποιηθούν κι όχι να βρίσκονται σε μία συνεχή ομηρία, όπως οι προηγούμενοι».

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του υπουργείου για άνοιγμα των ΜΕΘ που ανακοινώθηκε προχθές, επισήμανε ότι η ενημέρωση που είχε ήταν πως θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν οι οχτώ κλίνες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, οι έξι στην Αλεξανδρούπολη, πέντε στις Σέρρες, ενώ στη μονάδα ανάνηψης του ΑΧΕΠΑ θα λειτουργήσουν τελικά πέντε κλίνες για να υπάρχει ασφάλεια, ενώ αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και για τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ.

Ads

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, το βλέπουν και οι ίδιοι. Μας είπαν ότι υπάρχει ήδη εντολή, όταν εδώ τελειώσουν οι κλίνες ΜΕΘ, να ξεκινήσουν οι αεροδιακομιδές σε άλλες περιοχές. Έχει διατεθεί μάλιστα κι ένα C130 γι’ αυτή τη δουλειά. Προσπαθούν να εξοπλίζουν με υλικά και μέσα ατομικής προστασίας τα νοσοκομεία και μας είπαν ότι, εάν χρειαστεί, θα προσθέσουν και ράντσα και φορεία μέσα σε ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Οπωσδήποτε ζορίζεται πολύ το σύστημα και είναι πολύ κοντά στο σημείο που θα αναγκαστούν να διακομίσουν περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο επισκέφτηκε μετά το Ιπποκράτειο, επισήμανε ότι νοσούν 150 άτομα, εκ των οποίων μία εργαζόμενη στο παραϊατρικό προσωπικό ηλικίας 50 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπήκε σήμερα στην εντατική και διασωληνώθηκε και η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένα οι 31 από τις 32 κλίνες, ενώ σήμερα ετοιμάζεται η αίθουσα ανάνηψης και οι επιπλέον πέντε κλίνες ΜΕΘ θα δοθούν στην επόμενη εφημερία.