Διευκρινίσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους της, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ένα κατηγορηματικό τριπλό όχι σε απολύσεις και μειώσεις συντάξεων και μισθών είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα εφαρμοστεί, όπως κι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί εντός οικονομικού έτους.

Ads

Μιλώντας στον Real FM, σχολίασε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και να μειωθούν συντάξεις και μισθοί. «Η απάντηση είναι και στα τρία όχι», ανέφερε.

Όσον αφορά το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων που φέρεται να δυσαρεστεί τους δανειστές, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι το μέτρο θα προωθηθεί και ακόμα πως «υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας για αυτό το ζήτημα θα ακολουθήσουν μετά από 1-2 εβδομάδες».

Για το ζήτημα της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015» κι επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν απαράδεκτο φόρο, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή του.

Ads

Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ στο ερώτημα αν θα υπάρξει αύξηση μεσοσταθμικά του συγκεκριμένου φόρου στη χώρα ανέφερε: «Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε». Είπε επίσης ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.

Τέλος, κληθείς να πάρει θέσει για τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει με κύρια τη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, «θα είχε καταλάβει τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος.