«Δεν μου είπε ο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση των δύο αντρών στο πλαίσιο του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε διευκολύνσεις προκειμένου να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε επίσης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τις συναντήσεις του Eurogroup, τις σχέσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του, αλλά και την «τρύπα» 2 δισ. στα έσοδα.

Ads

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών γίνονται στις Βρυξέλλες, χωρίς την παρουσία της τρόικας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέα υφεσιακά μέτρα, τονίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα της είναι οι ανάγκες των πολιτών. Αφού αρχικά τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων και έχει διασφαλίσει τα χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων των προηγούμενων μηνών, πρόσθεσε ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ώστε να πετύχει πλεόνασμα 1,5% για το 2015.

Αναφορικά με τις συναντήσεις σε επίπεδο Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον Alpha είπε πως «στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για την ουσία».

Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών για τις σχέσεις του με τον Γερμανό ομόλογο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Αφού διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σόιμπλε να του έχει προτείνει διευκολύνσεις για Grexit, είπε: «Έχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κύριο Σόιμπλε ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο. Είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τον λόγο μου» είπε.

Ads

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Μέρκελ» που πρότεινε ο ίδιος και αφορά μια εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ, η θέση όμως της Γερμανίας είναι μέσα στο ευρώ».  «Πόσα χρόνια άλλωστε θα είναι ακόμη Καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ;» διερωτήκε, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δόγματος που να ενώνει την Ευρώπη.

Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δισ. στα έσοδα» που δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι διαπίστωσαν τα τεχνικά κλιμάκια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014.Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «υποτιθέμενη» την ανάπτυξη του 2014.  «Στάχτες η ανάκαμψη του 2014» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ τον αντιμετωπίζουν, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση το μετανιώνω. Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήταν καλό το κείμενο που συνόδευε τη φωτογράφηση, και «έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel για τα σχέδια της Α. Μέρκελ να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και στην Κύπρο, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το Spiegel έχει χάσει την αξιοπιστία του από το 2011».

Τέλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Bild, το οποίο μιλά για «απόλυση» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και αντικατάσταση του από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά «το ότι προσπαθεί να με αποδομήσει η Bild που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδομήσει και τη χώρα μου, είναι τιμή μου και καμάρι μου. Όσο περισσότερο με μισεί, τόσο πιο ευτυχισμένος ξυπνάω το πρωί».