Για τα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι πηγαινοέρχονται στο Αυτόφορο οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες, που συλλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, το υπ. Οικονομικών διαπιστώνει ότι από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν για συνολικές ληξιπρόθεσμεες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκ. ευρώ, στο ταμείο αποδόθηκαν μόνο 50.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, μόνο το 20% των φορο-προστίμων καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, καθώς συνήθως υπάρχει «έκπτωση» 40% επί αυτών, ενώ το υπόλοιπο 40% καταλήγει στις τσέπες των ελεγκτών. Οι εν λόγω αποκάλυψη ήρθε στο φως, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΟΒΕ, Kantor και Κίνηση Πολιτών.

Ads

 

Σύμφωνα με τα Νέα, το υπ. Οικονομικών, αναφέρει ότι από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο αποδόθηκαν μόνο 50.000 ευρώ. Το πρόβλημα μεγεθύνεται αν προστεθούν και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ. 

Εξάλλου, οι εισροές εσόδων δεν διαφοροποιούνται αισθητά, καθώς ακόμη και όσοι δήλωσαν πρόθεση ρύθμισης των οφειλών τους μένει να αποδειχθεί ότι θα τηρήσουν τον λόγο τους. Κανένας άλλωστε από τους 49 συλληφθέντες δεν πέρασε περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια. 

Ads

«Είναι πρόκληση. Εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τούς αφήνουν ελεύθερους χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ» δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι δικαστικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τους ισχύοντες νόμους. 

Παρά τις συλλήψεις λοιπόν, δεν μπαίνουν έσοδα στα ταμεία, ενώ όσοι συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι, μετά από μια νύχτα στα κρατητήρια, είτε με περιοριστικούς όρους, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται καθώς προβλέπεται αναστολή.

Ο κανόνας «40%-40%-20%»

Εν τω μεταξύ, έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ ή 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή που οργιάζει στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής ήρθαν την Τρίτη στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης των ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΟΒΕ,  Κantor και Κίνησης Πολιτών, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «40%-40%-20%».

Συγκεκριμένα, το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

«Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου» συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%».

Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως υποστήριξε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση. Έτσι ακόμη κι αν υπήρχαν αποδείξεις για άλλα αδικήματα, η διατύπωση του κειμένου, δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο. Παρουσίασε τέλος στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και ΔΟΥ που χρειάζονται 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.

Οι οφειλέτες πληρώνουν μετά το αυτόφωρο απαντά ο Πλασκοβίτης

«Οι υποθέσεις των συλληφθέντων φοροφυγάδων δεν έχουν κλείσει, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών» Ηλίας Πλασκοβίτης, και υποστήριξε πως σημαντικός αριθμός οφειλετών μετά από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου του αυτοφώρου, προσήλθε αυτοβούλως και κατέβαλε σημαντικά ποσά. «Παρότι το κοινό αίσθημα θα απαιτούσε μια πιο δραστική τιμωρία, κάτι όμως που αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει το υπουργείο στη θέση να επιβάλει απόψεις στη Δικαιοσύνη, δεν είναι τα στοιχεία τόσο απογοητευτικά», ισχυρίστηκε ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις του στον Βήμα FM.

«Οι άνθρωποι που περνούν την πόρτα του δικαστηρίου υπάρχει ένα αίσθημα ότι περνούν την πόρτα αυτή, λένε πέντε-έξι λόγια και “καθάρισαν”. Δεν είναι έτσι. Έχουν μπροστά τους οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και έχει δρομολογηθεί η πληρωμή τους. Εάν δεν γίνει, υπάρχει συνέχεια στη δίωξη. Δεν τελειώνει για κανέναν η ιστορία», διαβεβαίωσε ο κ. Πλασκοβίτης και συμπλήρωσε: «Εάν δούμε ότι αυτό δεν έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει, θα συζητήσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης τι περαιτέρω διατάξεις μπορούμε να περάσουμε, ώστε να επιβάλλεται τελικά η ποινή που πρέπει να επιβάλλεται».

Επίθεση κατά του πρώην Γ.Γ Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη, επεφύλαξε ο υπουργός Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του περί φοροδιαφυγής δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα.

«Ήρθε η ώρα ης εξατομίκευσης της ευθύνης… Οριακά συγκρατώ την οργή μου και πρέπει ο κ. Σπινέλλης να καταλάβει ότι δεν αντέχει η συλλογιστική του ‘παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους’ και μετά να μιλάει για προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ειδική μεταχείριση σε κάποιους… Η βάση συζήτησης κάθε φορά στα υπουργικά συμβούλια ήταν ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα όρια της φοροδιαφυγής….Με κατηγορηματικό τρόπο σας λέω ότι στα υπουργικά συμβούλια ακούγαμε ότι γίνονται τα πάντα για τη φοροδιαφυγή» σημείωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε επιπλέον ρητή αναφορά από τη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή, πλήρη απεικόνιση από τις ΔΟΥ, καθώς και μπλοκάρισμα όλων των εισοδημάτων των εφοριακών και έλεγχο των πόθεν έσχες.

Στη Βουλή το ζήτημα της φοροδιαφυγής

Στη Βουλή φέρνει εν τω μεταξύ, το ζήτημα της φοροδιαφυγής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή όσα είπε ο τέως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομ. Σπινέλλης. Ο βουλευτής υπογραμμίζει, επίσης, ότι η επιχείρηση σύλληψης φοροφυγάδων και μεγαλοφειλετών εξελίσσεται σε «φιάσκο». «Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17 συλλήψεις από το ΣΔΟΕ και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη πολλών δεκάδων ευρώ, οι οποίες όμως απέφεραν στα κρατικά ταμεία μόνο 50.000 ευρώ» σημειώνει.