Ως δώρο στην Swiss Med ερμηνεύουν φαρμακοποιοί την απόφαση της κυβέρνησης να μην χορηγούνται δωρεάν πλέον τα self test στους εργαζόμενους αλλά να πληρώνει το ένα από τα δύο ο εργοδότης. Όπως σημειώνουν στο tvxs.gr φαρμακοποιοί,  o νόμος ευνοεί την εν λόγω εταιρεία, η οποία βρέθηκε με τεράστιες ποσότητες self tests στις αποθήκες της. 

Ads

Πρόκειται για την σκανδαλώδη ανάθεση, μέσω διαγωνισμού που διήρκησε μόλις 3 ημέρες, αρχικά 3 εκατ. τεστ, και εν συνεχεία άλλων τόσων, έναντι συνολικού ποσού που ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία που συστάθηκε τον Σεπτέμβρη και δεν είχε καμία προηγούμενη σχέση με το αντικείμενο. Η Swiss Med τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη, καθώς δεν κατάφερε να τα παραδώσει, τινάζοντας στον αέρα και το σχέδιο διάθεσής τους στους πολίτες, που προέβλεπε ένα δωρεάν self test για κάθε πολίτη από τις αρχές Απριλίου. 

«Η εταιρεία αποπέμφθηκε μεν από την κυβέρνηση, λόγω μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης κάποια στιγμή παρέλαβε τα self test και του έμειναν. Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται το δημόσιο, έχουν έλλειψη και αυτό το καταλάβαμε τις τελευταίες μέρες. Οι χονδρέμποροι επίσης, με την δέσμευση ότι θα διαθέτει η πολιτεία τα εμβόλια, παρήγγειλαν συγκεκριμένο αριθμό. Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα μόνο δωρεάν τεστ την εβδομάδα και το άλλο θα το πληρώνει ο εργοδότης.

Από που θα προμηθευτούμε αυτά τα τεστ τα πληρωμένα, από τη στιγμή που οι συνεταιρισμοί μας έχουν ξεμείνει; Από την Swiss Med. Αυτό μας λένε οι συνεταιρισμοί μας και οι χονδρέμποροι, όταν παίρνουμε με αγωνία και ρωτάμε αν θα έχουμε κομμάτια.  Με λίγα λόγια η κυβέρνηση, βόλεψε μια χαρά την εταιρεία με νόμο, αν και έκπτωτη πλέον, οπότε καλό είναι να μη λένε πως το έκαναν για να έχουν τζίρο τα φαρμακεία. Είναι αστείο το ποσό που κερδίζουμε», εξηγούν φαρμακοποιοί στο Tvxs.gr.

Ads

Μας έχουν μετατρέψει σε ΚΕΠ

«Είναι αδιανόητο αυτό που ζούμε» λέει δεύτερη φαρμακοποιός που δραστηριοποιείται στον Πειραιά. «Μας έχουν μετατρέψει σε ΚΕΠ. Κρατάμε ΑΜΚΑ, ενημερώνουμε τον κόσμο που συρρέει κατά δεκάδες κάθε λίγο για το πως θα κάνουν το τεστ. Ελέγχουμε τα μπουκαλάκια γιατί υπάρχουν ελαττωματικά αρκετά που δεν περιέχουν υγρό.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το φιάσκο με τα λανθασμένα θετικά τεστ» λέει η φαρμακοποιός η οποία υπογραμμίζει αυτό που διαπιστώθηκε την πρώτη κιόλας μέρα του ανοίγματος των σχολείων:

«Είναι παντελώς αναξιόπιστα. Στα 500 θετικά, τα πέντε ήταν όντως κρούσματα. Έρχονται συνέχεια πανικοβλημένοι γονείς,  με τα θετικά τεστ στο χέρι. Τους καθησυχάζουμε γιατί γνωρίζουμε ότι το πιο πιθανό είναι να έχει γίνει λάθος, αφού απ’ότι φαίνεται τα self test  ανιχνεύουν κι άλλους ιούς. Όμως φανταστείτε επίσης, πως ακόμα και 5 από τους 500 να είναι όντως θετικοί, επιστρέφουν στα φαρμακεία για οδηγίες και γινόμαστε υγειονομική βόμβα.

Έρχονται επίσης εργαζόμενοι που λένε πως ο εργοδότης θέλει τώρα το τεστ, που δεν γνωρίζουν πως να συμπληρώσουν την αίτηση… Ένα χάος. Όποιος συνάδελφος δεν έχει προσωπικό αυτή την περίοδο, απλά δεν επιβιώνει. Κι όλο αυτό για μια διαδικασία στηριγμένη σε τεστ χωρίς καμία αξιοπιστία, που δεν προστατεύουν στην ουσία τη δημόσια υγεία».