Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis (συνοδεία δύο βοηθητικών ερευνητικών σκαφών και πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) συνεχίζει να κινείται βορειοανατολικά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτη ημέρα αυξάνοντας το θερμόμετρο στην περιοχή.

Ads

Παράλληλα η Άγκυρα δείχνει τη διάθεση να εμείνει στα σχέδια της. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

«Το Ορούτς Ρέις σκανάρει τις θάλασσές μας. Έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικού καλωδίου θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δύο διαστάσεων (2D) σεισμική έρευνα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter. 

Διαβάστε επίσης: Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία θέλει διάλογο με την Ελλάδα

Ads

Σύγκληση της Συνόδου των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ

Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αίτημα της Ελλάδας για σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγινε δεκτό και η συνεδρίαση προγραμματίζεται (μέσω τηλεδιάσκεψης) το απόγευμα της Παρασκευής (14/08-16.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα απασχολήσουν «επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο».

Την ίδια μέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη Βιέννη.