Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με ψήφους 9 υπέρ, 5 κατά και 1 λευκό, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Έτσι, κανονικά θα γίνονται από αύριο τα δρομολόγια των πλοίων από τις 06:00 το πρωί. Πάντως, η ΠΝΟ ξεκαθαρίζει πως αν δεν επιλυθούν τα αιτήματά της, θα επανεκτιμήσει τη στάση της. «Ο διάλογος με τους ναυτεργάτες θα συνεχιστεί», δηλώνει η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου. 

Ads

«Αν οι εξελίξεις που ακολουθήσουν δεν συμβάλλουν θετικά στην επίλυση των αιτημάτων των ναυτεργατών, τότε η συνομοσπονδία επιφυλάσσεται να επανεκτιμήσει τη στάση της», τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ. Όπως επισημαίνει, οι υπουργοί τοποθετήθηκαν εγγράφως στα περισσότερα από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, πλην όμως – σημειώνει- οι απαντήσεις που δόθηκαν, εκτιμήθηκαν από τη Διοίκηση ότι «δεν παρέχουν τις αναμενόμενες λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών».
 
«Καταφέραμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με διάλογο χωρίς προσχήματα και δογματισμούς, να αποτρέψουμε μία πολύ επικίνδυνη κρίση», δήλωσε από την πλευρά της η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της Ναυτιλίας θα συνεχιστεί με όλους τους φορείς.
 
Είχε προηγηθεί το μεσημέρι συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ. Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «στη συνάντηση με την ΠΝΟ παρουσιάσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα θέματα, μετά από συνεργασία τεσσάρων συναρμοδίων υπουργείων» και πρόσθεσε πως υπήρξε συνεργασία προκειμένου να προκύψει μια πολύ μεγάλη συμφωνία σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία.
 
«Δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις στα αιτήματα των ναυτικών και των συνταξιούχων και νομίζω ότι η ΠΝΟ θα επανεκτιμήσει τη στάση της σε σχέση με την απεργία, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία αυτή την περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, που συμμετείχε στη συνάντηση. «Η πρότασή μας αφορά το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου, που θα είναι και τα δύο αυτόνομα, το μόνο που αλλάζει είναι η εποπτεία τους», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο καλύτερος έλεγχος των δύο φορέων, αλλά και να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες.
 
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάς έδωσε γραπτώς κάποιες απαντήσεις στα αιτήματα που είχαμε θέσει και θα τα συζητήσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία θα αποφασίσει για το αν θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και τόνισε ότι σημασία έχει ότι υπάρχει κάποια πρόταση.
 
«Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ήταν αντίγραφο αυτής που είχε προηγηθεί το Σάββατο, με τη διαφορά ότι αυτά που μας είπαν προφορικά μας τα έδωσαν τώρα γραπτά», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος. Όσον αφορά τα ουσιώδη αιτήματα που παρουσιάσαμε και για τα οποία οδηγηθήκαμε σε αυτή την απεργία, δεν έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο η θέση και η στάση της κυβέρνησης, η οποία παραμένει αρνητική όσον αφορά το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου, αλλά και για τα εργασιακά θέματα, τόνισε ο κ. Νταλακογιώργος.
 
Ικανοποίηση για τη λήξη της απεργίας
 
Την ικανοποίησή τους για τη λήξη της απεργίας των ναυτικών, εξέφρασαν το επιμελητήριο Κυκλάδων και ενώσεις παραγωγών από την Κρήτη. Το επιμελητήριο Κυκλάδων, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι τα δύο εμπλεκόμενα μέρη επέδειξαν την απαιτούμενη καλή διάθεση, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη αρνητική συγκυρία, καλώντας το υπουργείο να εκμεταλλευτεί τη θετική εξέλιξη και να συνεχίσει το διάλογο με τους ναυτεργάτες.