Ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς, με την οποία κάνουν έκκληση για βοήθεια, έστειλαν οι κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας. Επισημαίνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία και τους γύρω δρόμους, όπου έχουν καταφύγει πρόσφυγες δημιουργώντας έναν πρόχειρο καταυλισμό. Ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ώστε να βοηθηθούν τόσο οι πρόσφυγες που υποφέρουν όσο και οι ίδιοι, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο να αναπτυχθούν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Ads

Η επιστολή της Κίνησης Κατοίκων έχει ως εξής:

Δραματική η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας και στους γύρω δρόμους

Ενα μεγάλο πλήθος προσφύγων, περισσότεροι από χίλιοι καθημερινά καταφεύγουν στην πλατεία Βικτωρίας. Και ένας μεγάλος αριθμός επίσης προσπαθεί να διεκδικήσει μια γωνιά στους γύρω δρόμους, Χέυδεν και Ελπίδος. Το ανθρώπινο αυτό πλήθος αποτελείται κυρίως από νέους μέχρι 20 χρονών και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ads

Το δραματικό είναι ότι γύρω στα 250-300 άτομα, ανάμεσα τους και οικογένειες με μικρά παιδιά κοιμούνται στην πλατεία, ενώ εκατοντάδες άλλοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε σπίτια υπό άθλιες συνθήκες. Φυσικά καθημερινά τα νούμερα αυτά αυξάνονται. Εμείς, κάτοικοι της περιοχής είμαστε μάρτυρες αυτής της κατάστασης και ζούμε τις εξελίξεις της καθώς και τις συνέπειες της στις ζωές των προσφύγων, θυμάτων του πολέμου και της φτώχειας, αλλά και στις δικές μας ζωές , γιατί είναι γνωστό ότι η ανθρωπιστική κρίση κτύπησε πιο δυνατά τις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές μας.

Έτσι με την μετατροπή της πλατείας «σε καταυλισμό» δοκιμάζονται τα καταστήματα που κρατούνται με δυσκολία ανοικτά κι εμείς οι κάτοικοι και οι περαστικοί χάνουμε έναν δημόσιο χώρο από τους λίγους που υπάρχουν.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στην Πολιτεία (στους αρμόδιους φορείς ) και απαιτούμε:

• Να επισκεφθούν την περιοχή, ώστε να αποκτήσουν άμεση γνώση του προβλήματος, γιατί η κατάσταση δεν περιγράφεται.

• Να φροντίσουν να δοθεί λύση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες.

• Να λειτουργήσουν κι άλλοι χώροι, Φιλοξενίας, μια κι ο Ελαιώνας δεν αρκεί, για την προσωρινή παραμονή τους, γιατί όπως είναι γνωστό, είναι περαστικοί από την χώρα μας.

• Να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατόν, ο δημόσιος χαρακτήρας της πλατείας Βικτωρίας, που όλοι/ες κάτοικοι και περαστικοί έλληνες και ξένοι έχουμε ανάγκη να ζουμε και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σαν καταυλισμός και μάλιστα σε άθλια κατάσταση.

Τέλος επισημαίνουμε, ότι όπως συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις , έτσι κι εδώ και τώρα:

1. Δίνονται οι ευκαιρίες εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας από επιτήδειους, οργανωμένους σε μικρές ομάδες αλλά και σε κυκλώματα Μαφίας. Τεράστια κέρδη προσκομίζονται, για την εξασφάλιση στους πρόσφυγες στέγης σε άθλιες συνθήκες και κυρίως για την μεταφορά τους στα σύνορα. Καθημερινά το βράδυ και τα ξημερώματα, ο χώρος γύρω από την πλατεία καταλαμβάνεται από παράνομα μεταφορικά μέσα.

2. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπονται τα γεγονότα και να υπάρχουν καθυστερήσεις. Eίναι φανερό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η αγανάκτηση που αναπτύσσεται, λόγω της κατάστασης, να ξεφύγει από τα όρια της ανθρωπιάς και της λογικής.

Τότε δυστυχώς θα επικρατήσουν επικίνδυνες ακραίες φωνές μισαλλοδοξίας, που καιροφυλακτούν να προκαλέσουν έκρρυθμες καταστάσεις, άλλωστε έχει ζήσει κάποιες στο πρόσφατο παρελθόν η περιοχή.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ