Σήμερα, Πέμπτη 21/11/2019, δικάζεται στο μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου η αυταπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας για την βίαιη επίθεση ομάδας 25-30 ατόμων εναντίον εργαζόμενων στη ΜΚΟ ΆΡΣΙΣ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στις 25/9/2017 δύο εργαζόμενοι της ΆΡΣΙΣ πήγαν στο Παλαιόκαστρο με στόχο να μιλήσουν στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου του Παλαιοκάστρου, σχετικά με την ενοικίαση διαμερισμάτων στο συγκεκριμένο χωριό. Η ΆΡΣΙΣ που υλοποιούσε ήδη έναν χρόνο το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για ευάλωτες οικογένειες αιτούντων άσυλο, είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Παλαιόκαστρο και είχε συμφωνήσει προφορικά και με άλλους ιδιοκτήτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία του προγράμματος και η θετική του επίδραση σε τοπικές κοινωνίες και στους ίδους τους αιτούντες άσυλο έχουν αναγνωριστεί σχεδόν ομόφωνα. Τόσο για την προηγούμενη κυβέρνηση (η οποία μάλιστα το θεσμοθέτησε με υπουργική απόφαση με το όνομα ΕΣΤΙΑ), όσο και για τη σημερινή, το πρόγραμμα αποτελεί βασικό πυλώνα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Εκείνες τις μέρες, κάποιοι ακραίοι άρχισαν –κατά τη γνωστή τους τακτική- να διαδίδουν σε ραδιόφωνα, καφενεία και κοινωνικά δίκτυα διάφορες φήμες, με στόχο τη δημιουργία κλίματος και τη ρατσιστική υποκίνηση των συντοπιτών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ένας εργαζόμενος (συνοδευόμενος από τη φίλη του και έναν κάτοικο του Παλαιοκάστρου) παρουσιάστηκε στο τοπικό συμβούλιο με την πρόθεση να συζητήσει πάνω στις ανησυχίες των κατοίκων. Παρότι το τοπικό συμβούλιο είχε καλεστεί από τον πρόεδρο του χωριού μέσα στο ίδιο κλίμα ακρότητας και εκφοβισμού, και παρότι επικρατούσε τόση ένταση όση να αποτρέψει τη μία εργαζόμενη να ανέβει τα σκαλιά, ο εργαζόμενος δηλώνοντας την ιδιότητά του ζήτησε τον λόγο. Τότε σημειώθηκε ένταση με απειλές, βρισιές και ακατανοήτου περιεχομένου κραυγές, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δεν μπορούσε (δεν ήθελε;) να ελέγξει την κατάσταση και δεν έδωσε τον λόγο στον εργαζόμενο όπως του ζητήθηκε.

Ο εργαζόμενος με τους άλλους δύο ανθρώπους αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αλλά η ένταση κορυφώθηκε στην πλατεία του χωριού μετά τη λήξη του τοπικού συμβουλίου. Εκεί οι δύο εργαζόμενοι της ΆΡΣΙΣ καθόντουσαν σε ένα καφενείο με κάποιες άλλες γυναίκες που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση και τον προαναφερθέντα κάτοικο του Παλαιοκάστρου. Μια ομάδα 25-30 ατόμων όμως ξεκίνησε απρόκλητη επίθεση, στην αρχή με κροτίδες και καπνογόνα και στη συνέχεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τον τοπικό τύπο, με βιαιοπραγία κατα συρροή και συναυτουργία. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Τόσο οι δύο εργαζόμενοι όσο και η ΜΚΟ ΆΡΣΙΣ, παρότι επιφυλάχθηκαν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους δεν επέλεξαν την κατάθεση μήνυσης. Όμως, για το περιστατικό κινήθηκε αυταπάγγελτα η Εισαγγελία της Σάμου, η οποία συνέταξε κατηγορητήριο για τρία πρόσωπα που οι εργαζόμενοι και οι μάρτυρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν στην προανάκριση. Η Εισαγγελία κινήθηκε υπό το κλίμα καταδίκης του περιστατικού από τοπικούς φορείς, τον ελληνικό και διεθνή τύπο (π.χ. Guardian, El Pais), που στις αναφορές τους στην κατάσταση στην Ελλάδα στεκόταν στο περιστατικό της Σάμου. [1]

Η πολιτική γραμμή των ακραίων υποστηρικτών τέτοιων ενεργειών είναι ότι πρόκειται για στημένο επεισόδιο από τις ΜΚΟ με σκοπό να καταλάβουν τη Σάμο καθώς και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε κλίμα ευγενούς πατριωτισμού απορρίπτουν τη διαφορετική άποψη σαν μειοδοτική και προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους Σαμιώτες να τους συμπαρασταθούν στη δίκη ενάντια στην επίθεση των «Ανθελληνικών ΜΚΟ».

image

Ξεχνάνε (;) βέβαια οι ακραίοι ότι οι περισσότεροι Σαμιώτες, παρά τις ανησυχίες τους, κάθε άλλο παρά έχουν παρασυρθει από το ρατσιστικό κλίμα που προσπαθούν οι πρώτοι να δημιουργήσουν τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που παραδέχονται και γνωστοί ακροδεξιοί του τόπου. 

image

Όσο κι αν στρίβουν δια του επιχειρήματος ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό βίας, οι ίδιες τους οι αναρτήσεις προκαλούν απαντήσεις από τους συμπαθούντες, που είναι ορισμός του αυτογκόλ.

image

Εξάλλου, μετά την επίθεση στο Παλαιόκαστρο, ο τότε δήμαρχος Σάμου αλλά και πλήθος πρώην αυτοδιοικητικών επιβεβαίωσαν και καταδίκασαν τις ακρότητες. Ήρθε η ώρα των δικαστών να καταδικάσουν ποινικά τους πρωτεργάτες της επίθεσης. Αλλιώς, δεν κινδυνεύει απλά και μόνο μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης πάνω στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος…  Κινδυνεύουν να γίνουν πράξη τα λόγια του προέδρου ενός άλλου χωριού της Σάμου, που στα πλαίσια του ρατσιστικού κρεσέντου που επικράτησε μετά την επίθεση στο Παλαιόκαστρο, δήλωσε ότι «στο δικό του χωριό, όποιος τολμήσει να φέρει πρόσφυγες θα αντιμετωπίσει ομάδα με καραμπίνες».

[1] https://www.theguardian.com/world/2017/nov/04/the-greek-island-camp-where-only-the-sick-or-pregnant-can-leave / https://elpais.com/internacional/2017/10/23/actualidad/1508752213_118859.html