Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά την πολιτική βούληση που θα κλειδώσει οριστικά ως την Δευτέρα μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τους πιστωτές, οι Γερμανοί… ξανάρχονται να δυναμιτίσουν το αισιόδοξο κλίμα των τελευταίων ημερών, με τον «στρατηγό» της γερμανικής οικονομίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» διαμηνύει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ads

Ξαφνικός… θάνατος

«Η εμπειρία σε άλλα κράτη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην χρεοκοπία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σφίγγοντας και πάλι τα χαλινάρια της καλής πορείας των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε και για μια πιθανή ημερομηνία που θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αλλά δεν θέλησε να κάνει εικασίες, ενώ ερωτηθείς εάν το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να απαντήσει με τη λογική ένας πολιτικός».

Ads

Η νέα εμπρηστική δήλωση Σόιμπλε έρχεται λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, κατά το οποίο η Ελλάδα αναμένει μια θετική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα αναγνωρίζουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Επίσης, προεξοφλώντας την κατάληξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, όπως το συνηθίζει, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ότι δεν αναμένει μια τελική συμφωνία του τύπου «μεταρρυθμίσεις για ρευστό» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών.

«Δεν βλέπω ότι όλα θα έχουν λυθεί μέχρι την Δευτέρα» δήλωσε και πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη «υπό λογικούς όρους».

Σίγουρη η λύση, αλλά όχι άμεσα

«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δηλώνει την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισεμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, αν και επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Αν και σημειώνει ότι η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή από ότι πριν 3 χρόνια για να αντιμετωπίσει από χρηματοοικονομικής άποψης  μία ελληνική κρίση, τονίζει ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποδείξουν πολιτικά ότι είναι ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογραμμίζει επίσης ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Ντέισελμπλουμ δηλώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, «αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος». Τονίζει πάντως ότι «δεν υπάρχει dead line για τη συμφωνία με την Αθήνα».

Στην ερώτηση αν «η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;», ο Γερούν Ντέισεμπλουμ απαντά ότι αυτό το γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση της Αθήνας και υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απαντά επίσης και σε ερώτηση του δημοσιογράφου περί του «εμποδίου – Βαρουφάκης». «Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στην Ρίγα εξερράγη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά την συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία», λέει.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς

Στόχος της κυβέρνησης για τη συνεδρίαση της Δευτέρας παραμένει πάντα μια «δήλωση προόδου» που θα ανοίξει – μερικώς έστω – τις στρόφιγγες της ρευστότητας και θα δώσει ανάσα και περιθώρια για την διαπραγμάτευση της «μεγάλης συμφωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι την Κυριακή οι φορολογικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του Brussels Group, την ίδια στιγμή που υπάρχει σταθερή, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.