«Με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα διαπιστωμένα, η απάντηση του υπουργείου είναι ένα σελφ τεστ παραπάνω τη βδομάδα με την επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι παράλογο από κάθε άποψη» λέει στο tvxs.gr ο ΓΓ της ΟΛΜΕ Θοδωρής Μαλαγάρης σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ads

Φανερά απογοητευμένος που η υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως, δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις των ομοσπονδιών καθηγητών και γονέων, δηλώνει ανήσυχος για τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία σε μια τέτοια συγκυρία, ενώ συμπληρώνει πως η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να δώσει τη δική της απάντηση. 

Ο ΓΓ της ΟΛΜΕ προσθέτει, πως ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό από τις 16 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το πολύ σοβαρό θέμα της εγκληματικότητας στα σχολεία, η κ. Κεραμέως δεν ανταποκρίθηκε. Τους κάλεσε  σήμερα αργά το απόγευμα για συνάντηση στο γραφείο της, αφού είχαν ήδη ανακοινωθεί τα νέα μέτρα. «Αν αυτό δεν σημαίνει κοροϊδία και απαξίωση, τι σημαίνει;» σχολιάζει ο κ. Μαλαγάρης.

«Είμαστε αναφανδόν υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Από την πρώτη στιγμή είχαμε διατυπώσει αυτή τη θέση και για τη διαδικασία της μάθησης που δεν πρέπει να διακόπτεται και γιατί ξέρουμε, τι επιπτώσεις είχε η καραντίνα στον ψυχισμό των παιδιών. Η διαφορά είναι ότι πρέπει να κρατώνται όλα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει» λέει ο Θ. Μαλαγάρης.

Ads

Υπενθυμίζει ότι τα σχολεία είναι χώροι όπου συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός ατόμων και πως με δεδομένη την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της όμικρον, το πρόβλημα δεν θα αργήσει να φανεί.

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δεν εγγυώνται καμία αποτελεσματικότητα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 50 χιλ. κρούσματα. Πως θα προστατευθεί η κοινότητα μας, όταν διατηρούνται τα παράλογα πρωτόκολλα όπως το μέτρο του 50+1, σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να έχουμε πάνω κρούσματα πάνω από το 50% των μαθητών μιας τάξης;

Ζητάμε επιτακτικά από την αρχή της πανδημίας αραίωση τμημάτων, μας αγνόησαν ξανά. Οι ικανές αποστάσεις όπως ξέρουμε, μαζί με το μέτρο της μάσκας μπορεί να διασφαλίσουν την υγεία όλων μας. Για μια ακόμα φορά το υπ. παιδείας αδιαφορεί. Κάνει εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Δεν έχουν φροντίσει συστηματική ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, όταν μάλιστα διαπιστώνουν οι επιδημιολόγοι ότι χτυπάει όλο και πιο νεαρές ηλικίες. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το λάβουμε υπόψη την ηλικιακή μετατόπιση σε νεαρότερα άτομα. Φοβόμαστε και μας εκπλήσσει το γεγονός ότι διατηρούνται τα παράλογα μέτρα ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται»