Για προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να μην χρειαστεί οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα για το ΕΚΑΣ, έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως η ρύθμιση δεν είναι δίκαιη.

Ads

«Για το ΕΚΑΣ, όπως ξέρετε, είναι συμφωνημένη από παλιά η πλήρης κατάργησή του. Στη Συμφωνία του καλοκαιριού με την διαπραγματευτική προσπάθεια κατάφεραν οι δικοί μας διαπραγματευτές να έχουμε μια σταδιακή κατάργηση και αυτό είναι το γεγονός το οποίο, δεν είναι από τα ευχάριστα. Ωστόσο, επειδή θα έπρεπε να ισχύσουν αυτά από 01.01.2016, υπάρχει το ζήτημα των αναδρομικών τα οποία κλήθηκαν να επιστρέψουν οι άνθρωποι που τα είχαν πάρει. Αυτό, φυσικά, δεν είναι μια δίκαιη ρύθμιση, για αυτό και έγινε μια προσπάθεια -και εξακολουθεί να γίνεται- προκειμένου να μην επιστραφούν αυτά τα χρήματα», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στον Real fm.

Αναφερόμενη στην εκκρεμότητα, η οποία υπάρχει με τα κόκκινα δάνεια που έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «και αυτό είναι ακόμη σε συζήτηση διότι ζητήθηκε από τους θεσμούς να μην εξαιρεθούν αυτά τα δάνεια και να είναι και αυτά ελεύθερα να πωληθούν».

«Η δική μας προσπάθεια ήταν να μην συμβεί αυτό. Προσπαθούν τώρα να βρουν έναν τρόπο επίλυσης. Σας εξηγώ ότι, όλα όσα ακούστηκαν, ακόμη δεν έχουν μορφοποιηθεί πλήρως. Το τι θα χρειαστεί, διότι υπάρχουν πράγματα», επισήμανε.

Ads

Παράλληλα, η Όλγα Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι τα θέματα του «κόφτη» και του υπερταμείου ήταν απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Βεβαίως, ήταν υπέρ της αξιολόγησης, χωρίς τα οποία δεν έκλεινε. Έρχεται ταυτόχρονα, λοιπόν, και συμπίπτει με την παρέμβαση του ΔΝΤ, διότι οι Ευρωπαίοι, όπως γνωρίζετε, δεν θέλουν να μπουν στη συζήτηση του χρέους σήμερα για τους δικούς τους λόγους», τόνισε.