Ως βάση για διαπραγμάτευση αποδέχεται μερίδα των Γερμανών βουλευτών την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με τους εταίρους. Οι Πράσινοι καλούν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών (SPD) σημειώνει ότι η πρόταση της Αθήνας μπορεί να είναι «μόνο η αρχή».

Ads

Η επικεφαλής των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Ο Τσίπρας υπέβαλε μια ισορροπημένη πρόταση». Σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να υπάρχει «καμία αυθόρμητη άρνηση ή μια ρητορική της “ύστατης προσφοράς”» πρόσθεσε.

Αυτό ισχύει κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εμφανίζεται έτοιμη για διαπραγματεύσεις, επισήμανε η Πέτερ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι «μια καλή βάση» για συμφωνία. 

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην Tagesspiegel ότι η πρόταση της Αθήνας μπορεί να είναι «μόνο η αρχή». «Μόλις η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει επιτέλους πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, θα έχει κερδίσει την υποστήριξή μας. Όμως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε. 

Ads

Ο Γιάκομπ φον Βαϊζέκερ, ευρωβουλευτής του SPD, σχολίασε ότι «είναι καλό το γεγονός ότι τώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα και οι πιστωτές έχουν ανταλλάξει ουσιαστικά έγγραφα».

Έτερος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, ο Ούντο Μπούλμαν, επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση είναι «ένα καλό σημείο εκκίνησης για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις». Ο Μπούλμπαν πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, «ώστε τελικά να δοθεί το μήνυμα της οικονομικής ανάπτυξης».