Στο επίκεντρο του γερμανικού και του διεθνούς Τύπου βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα, από την 1η του έτους. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Deutsche Welle «ένας ζητιάνος στο θρόνο», ενώ αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση της Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την τρόικα. Τα περισσότερα δημοσιεύματα στη Γερμανία επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται το 2014  ενώπιον της μεγαλύτερης δοκιμασίας της με αναφορές για μη σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ads

Η Deutsche Welle, στο άρθρο της με τίτλο «Ένας ζητιάνος στο θρόνο» τονίζει όχι μόνο τη συγκυρία των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων με την τρόικα αλλά και την ανάγκη να καταλήξει η Αθήνα και η Ευρωζώνη στο πώς θα χρηματοδοτείται το ελληνικό χρέος μετά το 2014.

Διαβάστε επίσης:

FAZ: Δοκιμασία για κυβέρνηση Σαμαρά – Ο Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την τρόικα

Ads

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν θεωρεί σταθερή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση. «Για τον Σαμαρά, που τον Μάιο γίνεται 63 ετών…, ζητούμενο για τους έξι επόμενους μήνες δεν είναι μόνο η λιτή προεδρία, αλλά διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησής του», παρατηρεί σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς του δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», επισημαίνει η εφημερίδα. «Το ότι ο ίδιος, στις απαρχές της κρίσης ακολούθησε μια μη εποικοδομητική πολιτική… έχει ξεχαστεί», προστίθεται στο δημοσίευμα

«Το αρκετό δεν αρκεί» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναφέρεται στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αθήνα. Το δημοσίευμα σχολιάζει τον στόχο για «περισσότερη Ευρώπη», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του τελευταίου κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

Όπως τονίζεται από τη FAZ: «Περισσότερες από δέκα φορές ανέφερε το ‘περισσότερη Ευρώπη’. Για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μίλησε, ωστόσο, για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μια ΕΕ με περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μίλησε επίσης για την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίθετα, αγωνίζεται για να αποδυναμώσει σε καθοριστικά σημεία τον έλεγχο των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας».

«Ο Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνης της πολιτικής που θέλει να αποδυναμώσει της αρμοδιότητες της Τρόικας…», παρατηρεί η εφημερίδα, απαριθμώντας τις ενστάσεις του έλληνα υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατόν κάποιοι ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται στον Ευ. Βενιζέλο ότι «η Τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της ευρωζώνης….».

«Ο ρόλος της Τρόικας δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της», τονίζει η εφημεδίνα. Επισημαίνει επίσης ότι το αξίωμα για «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει τον περιορισμό των εξουσιών των εθνικών κρατών. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη. Αλλά εννοεί ποσότητα και όχι ποιότητα».

Tagersspiegel: Καθοριστικός χρόνος για την Ελλάδα

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται το 2014  ενώπιον της μεγαλύτερης δοκιμασίας της», παρατηρεί ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ στην Tagesspiegel του Βερολίνου.

Με τίτλο «Καθοριστικός χρόνος για την Ελλάδα» το άρθρο αναφέρεται στην προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στο τέλος του 2014  θα βλέπουν όλοι πια φως στην άκρη του τούνελ». «Ο Σαμαράς πρέπει να εύχεται ότι όντως θα γίνει έτσι και ότι θα είναι τότε ακόμη πρωθυπουργός. Πολλά συνηγορούν στο ότι το πολιτικό του μέλλον θα κριθεί μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Για το Σαμαρά και τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το 2014 θα εξελιχθεί σε καθοριστική χρονιά», τονίζεται στο σχόλιο.

Παρά τις προσδοκίες που εκφράζονται για το διάστημα της ελληνικής προεδρίας, αυτή «ξεκινά με ένα ψεγάδι» παρατηρεί ο σχολιαστής, αναφερόμενος στα σημαντικά ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά στις συνομιλίες με την τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως επισημαίνει, «ένα ακόμη ερωτηματικό πλανάται πάνω από την εξέλιξη της (σ.σ.) οικονομίας» με την κυβέρνηση και την Κομισιόν να αναμένουν για πρώτη φορά από το 2007 μία μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.

«Αν η ελληνική οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη, αυτό θα συμβεί το νωρίτερο στο δεύτερο μισό του χρόνου. Ωστόσο, η ευκταία αλλαγή δεν θα γίνει αρχικά αισθητή στην αγορά εργασίας και τους μισθούς, εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί», σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος εκτιμά ότι θα ήταν τεκμήριο επιτυχίας για τον Αντώνη Σαμαρά, αν κατόρθωνε να αποσπάσει την έγκριση των διεθνών δανειστών της Ελλάδας για απομείωση του χρέους. Όπως εκτιμά, ωστόσο, κυρίως στο Βερολίνο υπάρχει ελάχιστη διάθεση να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, «καθώς αυτό θα έριχνε νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών. Ως εκ τούτου υπάρχει η επιθυμία να μετατεθεί το θέμα το φθινόπωρο».

Handelsblatt : Διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησης

Η Ελλάδα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί, σημειώνει στον τίτλο εκτενούς δημοσιεύματος η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει εν μέσω της κρίσης να ηγηθεί της Ε.Ε. Οι Γερμανοί εύχονται καλή τύχη» σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Όπως επισημαίνει, «η ελπίδα είναι το ανομολόγητο σύνθημα αυτής της προεδρίας. Οι Έλληνες θεωρούνται εδώ και χρόνια οι μπαμπούλες της Ε.Ε. και αντιμετωπίζονται χλευαστικά».

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, οι πολιτικοί της κυβέρνησης προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. «Ανάπτυξη, απασχόληση, μετανάστευση: Σε αυτά τα σημεία θέλει η Αθήνα να ρίξει ιδιαίτερο βάρος τους επόμενους έξι μήνες. Ειδικά αυτά τα θέματα “καίνε” τους Έλληνες, αλλά όχι μόνο αυτούς» σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ρίχνουν «μία σκιά πάνω στην ελληνική προεδρία».

«Ο Σαμαράς πιέζει για ελαφρύνσεις», σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα για την ίδια εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, «το θέμα δεν βρίσκεται μεν στη λίστα με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αλλά “καίει” τον Αντώνη Σαμαρά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: τα χρέη». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς βιάζεται. Χρειάζεται μία είδηση επιτυχίας πριν από τις ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου», οι οποίες ενδέχεται σε διαφορετική περίπτωση να εξελιχθούν σε εκλογές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησής του.

El Pais: Η Ελλάδα θέλει να σταθεί στο ύψος της περίστασης

H Ελλάδα «θέλει να αποδείξει ότι θα σταθεί στο ύψος της περίστασης» με την ανάληψη της προεδρίας, σημειώνει η ισπανική El Pais. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα,δεν έλειψαν μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες οι φωνές που «αμφισβητούσαν την ικανότητα μίας χώρας τόσο απασχολημένης με τα δικά της προβλήματα να συντονίσει τις εργασίες της ΕΕ». Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Αθήνα, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, «είναι θέματα που ανησυχούν ολόκληρo τον ευρωπαϊκό Νότο: η τραπεζική ένωση, η πολιτική μετανάστευσης, η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων και η θαλάσσια πολιτική».

Repubblica: Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν έχουν καταλαγιάσει

Η Αθήνα «έρχεται στο τιμόνι της ΕΕ με ένα ικανοποιητικό οικονομικό απολογισμό (καταγράφεται, όπως ζητούσε η τρόικα, πρωτογενές πλεόνασμα), αλλά με μία κοινωνική κατάσταση ακόμη εκρηκτική», γράφει η ιταλική Reppubblica. Η «θεραπεία δακρύων και αίματος της τρόικας», γράφει η ιταλική εφημερίδα, «έχει κάνει τη χώρα να λυγίσει», την ώρα που η ανεργία είναι σε ιλιγγιώδη επίπεδα και η βαθιά ύφεση συνεχίζεται.

«Όμως η κατάσταση δεν είναι απλή ούτε και από πολιτική σκοπιά: Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε με πλειοψηφία 176 βουλευτών και τώρα έχει μείνει με 153» υπενθυμίζει, λέγοντας πως η εικοτολογία για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στην προεδρία δεν έχει καταλαγιάσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Guardian: Ελληνική προεδρία με την οργή για τις Βρυξέλλες να μεγαλώνει

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία την ώρα που ο οργή για τις Βρυξέλλες μεγαλώνει» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει πως μία χώρα σε πρόγραμμα στήριξης είναι μία κανονική χώρα και για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι μία κανονική χώρα». Ο Guardian επισημαίνει την παράμετρο της απόστασης μεταξύ του λεγόμενου «βορρά» και του λεγόμενου «νότου» της ΕΕ, εκτιμώντας πως το χάσμα αυτό θα ενισχυθεί. Όσον αφορά ιδιαίτερα την πολιτική συγκυρία στην οποία η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την προεδρία, επισημαίνεται η αποδυναμωμένη πλειοψηφία στη Βουλή αλλά και οι «κρίσιμες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο, που αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα».

Liberation: Ελλάδα, πρόεδρος σε κρίση

«Σε φάση ανάρρωσης, στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα παίρνει την ηγεσία της ΕΕ» γράφει η γαλλική Liberation, που κυκλοφορεί με το πρώτο θέμα στο εξώφυλλό της «Ελλάδα, πρόεδρος σε κρίση». Σε κείμενό της, με τον τίτλο «ΕΕ: Η Αθήνα στον αυτόματο πιλότο», η εφημερίδα εκτιμά πως «έστω κι αν δεν έχει βγει ακόμη από τη μέγκενη, η χώρα έχει προχωρήσει αρκετά». Η Ελλάδα,  «προσπαθεί να αξιοποιήσει την προεδρία της ΕΕ για να πείσει τους εταίρους της ότι έχει αλλάξει», προσθέτει.