Μια παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα θα ισοδυναμούσε με την χορήγηση νέου δανείου, που θα κυμαίνονταν από 118 έως και 224 δισ. ευρώ. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφερόμενο στις προτάσεις του ESM για το ελληνικό χρέος. 

Ads

Σημειώνεται ότι μια σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που προτείνει ο ESM και τα οποία σύμφωνα με τον μηχανισμό θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητά του, δημοσιεύτηκαν σήμερα από το πρακτορείο Bloomberg. 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο που έστειλε το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε Γερμανούς βουλευτές και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως φαίνεται θα αποτελέσει και την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup. 

Στο εν λόγω έγγραφο σημειώνεται ότι μια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων, σαν αυτή που προτείνεται από τον ESM, «αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων». «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018», προστίθεται στο έγγραφο. 

Ads