Σφοδρότατη κριτική δέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς μετά το κάλεσμα που φέρεται να απηύθυνε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, χαρακτηρίζοντας τους λαϊκιστές και χαρακτηρίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό «λάθος». Κριτική δέχτηκε όμως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Ads

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σουλτς για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρόντεριχ Κίζεβετερ, δήλωσε στην Handelsblatt Online: «Δεν είναι δουλειά μας να καλούμε εκλεγμένες κυβερνήσεις να τερματίζουν κυβερνητικές συνεργασίες».

Επεμβαίνοντας και ο ίδιος βέβαια χαρακτήρισε «φασίστες» τους ΑΝΕΛ και έκανε λόγο για κατάσταση στην Ελλάδα που θυμίζει… Βαϊμάρη. Αν και είπε ότι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς «υπερέβη σαφέστατα τις αρμοδιότητές του», σημείωσε ότι «φυσικά και συνιστά σκάνδαλο να συγκροτούν κυβέρνηση ακροαριστεροί και φασίστες στην Ελλάδα. Αυτό θυμίζει Βαϊμάρη! Η έκκληση ωστόσο να τερματιστεί αυτός ο “συνασπισμός της κατάρρευσης” ενισχύει απλώς τις ακραίες δυνάμεις της Ελλάδας».

Ο Μαρτιν Σουλτς δέχτηκε κριτική και από την πρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Κάτια Κίπλινγκ η οποία επισήμανε ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης, ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως κυβερνητικός σύμβουλος δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν παταγωδώς στο να τερματιστεί η παράλογη πολιτική της λιτότητας.

Ads

Τις δηλώσεις Σουλτς επέκρινε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ, όπως μεταδίδει η  Deutsche Welle. Ο Γκίγκολντ κάλεσε και τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι όποιος συνεργάζεται με ένα ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό, λαϊκίστικο κόμμα, θα πρέπει να είναι και έτοιμο να δεχθεί σκληρή κριτική.

Στο στόχαστρο όμως της κριτικής βρέθηκε και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, από τον εκπρόσωπο των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, ο Σνάιντερ χαρακτήρισε επιπόλαιη τη συζήτηση περί Graccident.

Η δήλωση του άφησε αιχμές για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προ ημερών δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Σνάιντερ υπογράμμισε ότι σαν υπουργός Οικονομικών δεν θα έπρεπε να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια συζήτηση.