Είναι εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς; 

Ads

Η νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild δείχνει πως αθροιστικά τα ποσοστά των τριών κομμάτων φθάνουν το 48% 

Την ίδια ώρα 47% συγκεντρώνει σύσσωμος ο «συντηρητικός» χώρος με Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθερους συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. 

Είναι σαφές ότι η διαφορά των δύο πολιτικών «στρατοπέδων» κυμαίνεται στο όριο του στατιστικού λάθους του +/- 2,5%. Έχει ωστόσο συμβολικό χαρακτήρα και επιβεβαιώνει μια τάση για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων επτά περίπου μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Ads

Το ινστιτούτο Insa δίνει τα εξής ποσοστά στα κόμματα ξεχωριστά: Σοσιαλδημοκράτες (31%), Χριστιανική Ένωση (30%), Εναλλακτική για τη Γερμανία (12%), Η Αριστερά (10%), Πράσινοι (7%), Φιλελεύθεροι (5%). 

Η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών φέρνει τα πάνω κάτω στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ έως τώρα συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό. 

Μετά την… κάθοδο του Σουλτς όμως και την άνοδο του SPD στις δημοσκοπήσεις ήδη έχουν αρχίσει τα πολιτικά μαχαιρώματα. 

Η καγκελάριος Μέρκελ βέβαια διατηρεί χαμηλούς τόνους. Το ρόλο του κακού έχει αναλάβει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος με σφοδρότητα έχει ήδη επιτεθεί στον Μάρτιν Σουλτς. 

Και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών όμως έχει επιστρέψει τα βέλη. Στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής διαμάχης και η Ελλάδα με το περιβόητο σχέδιο Σόιμπλε για Brexit.