To be continued το μαρτύριο της σταγόνας… και η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ads

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ανέβαλε σήμερα την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα, περιμένοντας την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρώπης και της χώρας μας.

Μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του Ελληνικού αλλά και μία σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για το ασφαλιστικό και την ενέργεια, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της θεσμοθέτησης του ακαταδίωκτου για τη διοίκηση του υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, όπως και η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, συζήτηση η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει μετατεθεί σε συνεννόηση με τους δανειστές για τον Ιούλιο.  Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη το θέμα της μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ θα διευθετηθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης καθώς εκκρεμούν κάποιες κινήσεις από την πλευρά της Deutsche Telekom.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Ads

«Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι για να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ απαιτείται η θετική εισήγηση από πέντε κοινοβούλια της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας.

Το σχετικό αίτημα είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, επισημαίνοντας βέβαια ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Το σύντομα μπορεί να σημαίνει και αύριο, καθώς τα κλιμάκια του EuroWorking Group συνεδριάζουν εκ νέου για να εξετάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ελλάδας.

Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στη γερμανική Βουλή προτείνοντας να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως μάλιστα έγραψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δρομολογεί «αθόρυβα» την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα.

Κι εξηγεί: Ο Σόιμπλε καθιστά εκ νέου σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το 2018. «Δεν επίκειται η λήψη αποφάσεων για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα», αναφέρεται στην επιστολή, όπερ σημαίνει ότι ο Σόιμπλε δεν πρέπει να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.

Όπως σχολιάζει η Handelsblatt, ενδεχόμενη εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους θα συνιστούσε ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος βοήθειας στην οποία θα έπρεπε να συναινέσει και η γερμανική Βουλή: Ο Σόιμπλε ήθελε οπωσδήποτε να το αποφύγει αυτό πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, καταφέρνοντας να επιβάλει τις θέσεις του έναντι Ελλάδας και ΔΝΤ που ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων για το χρέος.

Γι΄ αυτό και του αρκεί τώρα να ζητήσει από την επιτροπή Προϋπολογισμού να συζητήσει το ζήτημα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει μια επώδυνη συζήτηση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και εντός της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας.