Του μέτρου της καταβολής των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία υπεραμύνθηκε ο υπ. Υγείας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τονίζοντας ότι εάν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την κατάργησή του θα πρέπει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Το μέτρο έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση ενώ και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε την αντίρρησή του – παρ’ ότι κατά δήλωση και του ίδιου του Άδωνι Γεωργιάδη το έχει ήδη ψηφίσει. Πάντως η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίζεται με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου να δηλώνει ότι το μέτρο τελεί υπό επανεξέταση, την ώρα που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει στην εφαρμογή του.

Ads

Ο – εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος – υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να επανεξεταστεί και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Η συζήτηση γίνεται βεβαίως δημόσια, αλλά γίνεται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Πιστεύω να έχει θετική κατάληξη».
 
»[…] Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση. Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που εξαιρούνται. Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί» σημείωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
 
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρίχες» τη «φασαρία» που έχει προκληθεί, καθώς – όπως είπε – κατά μέσο όρο ένας πολίτης χρειάζεται να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο μία φορά στα δέκα χρόνια.


 
«Αυτό που λέμε είναι ότι χρεώνεται ένα 25ευρω στα δέκα χρόνια για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό τους να αγοράζουν φάρμακα για τους άπορους» σημείωσε. Διευκρίνισε επίσης ότι τα 25 ευρώ καταβάλλονται στην περίπτωση που ο ασθενής μείνει τουλάχιστον ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.
 
Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2012 και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα εφόσον το ΠΑΣΟΚ προτείνει κάποιο δημοσιονομικό ισοδύναμο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα», παρατήρησε για να προσθέσει ότι «οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται».
 
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή του 25ευρου, λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν  φάρμακα για τους απόρους».
 
Υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα». Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέληξε ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να πει «από πού θα βρούμε τα χρήματα αυτά», σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του 25ευρου.
 
Απαντώντας, ο Π.Ρήγας σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ». Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.