Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από την κινητικότητα επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου ώς και τις 13 Δεκεμβρίου 2013.
 

«Εμείς προτείναμε έναν μήνα μορατόριουμ. Η απάντηση είναι όχι και, μάλιστα, τους ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους τους, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)», δήλωσε ο Α. Γεωργιάδης στον Ant1 και συνέχισε:
 
«Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δεν δέχτηκαν».
 

Αν συνεχιστεί, όπως είπε, η απεργία το υπουργείο «θα βρει τη λύση». «Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε ένα μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αθυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν από τους συνδικαλιστές οι οποίοι αρνήθηκαν ακόμη και να στείλουν γιατρούς στα ΚΕΠΑ, με μοναδικό αίτημα να υπογραφεί από το υπουργείο ένα χαρτί που να τους εξαιρεί από το νόμο», σημείωσε.
 
«Εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ο τάδε εξαιρείται του νόμου δεν υπάρχει περίπτωση», τόνισε και κατέληξε επισημαίνοντας πως οι  προτάσεις του υπουργείου είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία, οπότε δεν ισχύουν οι προτάσεις.

Ads

Νοσοκομειακοί: Εμείς δεν γινόμαστε απεργοσπάστες

Αντίδραση υπήρξε και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως σε περίπτωση που συνεχίσουν την απεργία τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τότε θα χρησιμοποιήσει τα δημόσια νοσοκομεία για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας. 

Κριτική στην Βουλή

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αποφάσισε να κληθούν σε ακρόαση, στις 11 Δεκεμβρίου, όλοι οι βασικοί φορείς που εμπλέκονται στην πρωτοβάθμια υγεία, παρόντος και του αρμόδιου υπουργού Υγείας. Στόχος είναι να αποσαφηνιστούν οι θέσεις τους σε ό,τι αφορά τόσο τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία, όσο και τα αιτήματα τους σε σχέση και με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Ads

Νωρίτερα, ο A. Γεωργιάδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, έκανε λόγο για «εξαντλητικό διάλογο που ξεκίνησε το Υπουργείο και στον οποίο είχαν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς», ενώ κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι επέδειξε «μαξιμαλιστική σύγκρουση». Επέμεινε, δε, ότι «μοναδικό αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας».


Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν για «υποκριτική στάση».

«Μιλάτε για εξαντλητικό διάλογο τη στιγμή που είχατε αποφασίσει, εδώ και καιρό, την έγκριση του σχεδίου της Task Force που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία» υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός.

Κάθετα αντίθετος με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Την ίδια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς, ενώ από την ΔΗΜΑΡ, η Αικατερίνη Μάρκου επέρριψε «σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου για την αναταραχή που επικρατεί στον χώρο της υγείας».

Από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όσο και ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας, απαντώντας έτσι στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε «όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το εκβιαστικό αίτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρεί από το μέτρο της διαδικασίας».