«Το 95% των μεταρρυθμίσεων που μας παρουσιάζει η τρόικα είναι πολύ ωραίες, αλλά ήδη ψηφισμένες εδώ και πολλά χρόνια, είναι νόμοι, και δεν εφαρμόζονται» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»για το κλείσιμο ψυχιατρείων, ανέφερε ότι ήταν απόφαση του 2001. 

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα για κλείσιμο τριών ψυχιατρείων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), τόνισε: «Βολεύει όλους αυτούς να παρουσιάζουν το μνημόνιο ως μεγάλο μπαμπούλα. Συνδέουν το σχέδιο αυτό με το μνημόνιο, ενώ η απόφαση είχε χαιρετιστεί από τα κόμματα ως θετική όταν ελήφθη».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι 1618 γιατροί που βρίσκονται σε κινητικότητα θα έχουν τοποθετηθεί στις νέες τους μονάδες -της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας, ενώ πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα ότι ο αριθμός είναι μικρότερος λόγω κοινωνικών κριτηρίων.

Επιπλέον, δήλωσε πως δεν τίθεται ζήτημα μη ανανέωσης των συμβασιούχων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και στο νομοσχέδιο που επίκειται θα υπάρχουν άρθρα για την ανανέωση τους. «Χθες ολοκληρώσαμε την ΚΥΑ με Μητσοτάκη, θα την παρουσιάσουμε τη Δευτέρα, είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα γίνει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Ads

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά τη μεταβατική περίοδο της διαθεσιμότητας. «Έχουμε έκτακτο σχέδιο για την εφημερία των νοσοκομείων σε κινητικότητα. Για την μεταβατική περίοδο των 15 ημερών θα έχουμε υποστήριξη και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία» δήλωσε.

Όσον αφορά τους καθηγητές που έφυγαν από τα ΕΠΑΛ για να καλύψουν θέσεις στην υγεία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα αξιολογηθούν και μετά θα τοποθετηθούν στις νέες τους θέσεις.

Τέλος επανέλαβε ότι θα απολυθούν στο χώρο της υγείας μόνο όσοι έχουν πλαστά πτυχία.