Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας της Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου και εν μέσω εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ads

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής –κατά την εκδήλωση για τον εορτασμό της 46ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, που ήταν αφιερωμένη στην υγεία– κατέθεσε 11+1 προτάσεις για «νέες αναγκαίες αλλαγές, τις νέες πολιτικές που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα», ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ εν μέσω καραντίνας, η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. θέλει να τεμαχίσει το ΕΣΥ και να το παραδώσει σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Όπως υπογράμμισε, «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην έκθεση Πισσαρίδη δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων».

Ads

Οι 11+1 προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα, καταθέτοντας τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το ΕΣΥ, έκανε λόγο για:

1. Σύγχρονες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
2. Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Υπό δημόσια Εποπτεία και  Έλεγχο. 
3. Σύγχρονα- λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία. Με αξιοκρατική πρόσληψη Διοικήσεων. Με βάση προκηρύξεις, κριτήρια, διαφανή αξιολόγηση.
4. Δημιουργία κέντρων Χρόνιων Παθήσεων του ΕΣΥ.
5.  Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό.
6. Σύγχρονο σύστημα μεταφοράς των ασθενών.
7. Η Υγεία στα νησιά. Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας. Με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό.
8. Σύγχρονη Ιατρική Εκπαίδευση. Με νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων. Με νέο σύστημα rotation στην εκπαίδευση. Με αυστηρή τήρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
9. Ψυχική Υγεία-Εξαρτήσεις. Άμεση ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης με τη μετάθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα γενικά Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της «κοινότητας» (Αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, κλπ)
10. Νέα Φαρμακευτική Πολιτική. Προτεραιότητα η ελάφρυνση των ασφαλισμένων και ειδικά των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.
11. Κανόνες και έλεγχος στον  Ιδιωτικό Τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας οφείλει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος.
11+1 Καταλύτης η χρηματοδότηση. Αύξηση της  χρηματοδότησης από το 4,5% στο 6% του ΑΕΠ. Με προοπτική εξίσωσης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Η προοδευτική παράταξη είναι εδώ. Για να φέρει τη νέα προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή είναι η ιστορία μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Αυτές είναι οι αξίες μας…», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.