Απαντήσεις στις αντιδράσεις σχετικά με την πρωτοβουλία που έλαβε μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ονομάσουν τον νέο φορέα «Κίνημα Αλλαγής» έδωσε η Φώφη Γεννηματά.

Ads

Όπως υποστήριξε στο ραδιόφωνο του Θέματος, «έχει γίνει αποδεκτό με πολύ θετικά σχόλια το όνομα αυτό» και εξέφρασε την κατανοήσή της για το γεγονός ότι «υπάρχουν και κάποιες άλλες σκέψεις».

Απαντώντας στις αιτιάσεις στελεχών και κομμάτων του νέου φορέα -όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος– η Γεννηματά είπε πως «είναι σωστό ότι πρέπει να έχουμε συλλογική λειτουργία γιατί αυτό κατοχυρώνει τη δημοκρατία μέσα στο νέο φορέα», προσθέτοντας ωστόσο, «μην ξεχνάμε και την αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό υπάρχει εκλεγμένη επικεφαλής. Από το συνέδριο και μετά θα εκλεγούν όργανα και όλα θα πάρουν τον κανονικό τους ρυθμό».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του ονόματος Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «ο νέος πολιτικός φορέας αδιαμφισβήτητα είναι ένα Κίνημα. Δεν προέκυψε από διευθετήσεις και συνεννοήσεις κορυφής, δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό με τη συμμετοχή 212.000 ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και είναι οι συνιδρυτές αυτού του κινήματος».

Ads

Πρόσθεσε δε ότι «από την άλλη μεριά η λέξη αλλαγή συμβολίζει σήμερα ένα τρίπτυχο. Συμβολίζει τη μεγάλη ανάγκη για αλλαγή αυτής της κυβέρνησης, που ξεπερνά τα κόμματα ως αίτημα του ελληνικού λαού. Συμβολίζει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής με το τέλος της λιτότητας, γιατί η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η παραγωγή νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του. Και τρίτον σηματοδοτεί την ανάγκη για προοδευτικές αλλαγές, για μεγάλες ανατροπές σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη με ένα εθνικό σχέδιο ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους και το τι μας ζητούν εκείνοι να πράξουμε».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ακόμη ότι το νέο όνομα σηματοδοτεί το μέλλον για να προσθέσει: «Δημιουργούμε ένα νέο φορέα για το σήμερα και το αύριο της χώρας αλλά δεν έχουμε προκύψει από παρθενογένεση. Ξέρουμε τις ρίζες μας, ξέρουμε από πού ερχόμαστε, ξέρουμε την ιστορία μας, τη σεβόμαστε. Έχουμε κρατήσει στις αποσκευές μας τα θετικά όλης αυτής της διαδρομής και των πολιτικών παραδόσεων μας».

Το συνέδριο του νέου φορέα

Ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά έθεσε ως στόχο να γίνει στις αρχές της άνοιξης. «Δεν χρειάζεται να χαθεί χρόνος, αλλά πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή προσυνεδριακή προετοιμασία, να υπάρξει διάλογος, να μπορέσουν να μετέχουν τα μέλη που ήρθαν και ψήφισαν δυο φορές και εξετάζουμε και πάρα πολλούς σύγχρονους τρόπους από την επόμενη μέρα του συνεδρίου για το πώς θα οργανωθεί ο νέος φορέας».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα συγκροτηθεί Πολιτικό Συμβούλιο που θα καθοδηγήσει πολιτικά αυτή την πορεία μέχρι το συνέδριο όπου θα εκλεγούν νέα όργανα.

Τέλος, έσπευσε να διευκρινίσει πως «επειδή γίνεται πολύ συζήτηση για τον αριθμό, πόσοι και ποιοι […] σημασία έχει η λογική βάσει της οποίας θα συγκροτηθεί και ο ρόλος που θα έχει, έτσι ώστε το συνέδριο να είναι επιτυχημένο, να είναι ενωτικό, να είναι ανοιχτό, να είναι μαζικό, δημοκρατικό. Αυτός είναι ο ρόλος τώρα αυτού του Πολιτικού Συμβουλίου, να οδηγήσει πολιτικά και οργανωτικά τα επόμενα βήματα μέχρι το συνέδριο».