To ΠΑΣΟΚ σχολίασε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι «αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια εμμένουν σε μια αδιάλλακτη ρητορική και στάση».

Ads

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ανησυχίες για το τι εν κρυπτώ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, όπως αναφέρει και τονίζει: «Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών καθίσταται επιτακτική, για μια εθνική γραμμή που θα ενώσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει συνέπεια και συνέχεια στην εθνική μας γραμμή» η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος «απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία και την συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα».

«Εθνικό συμφέρον είναι να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και αντίληψη. Να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes). Ιδιαίτερα όταν, η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζεται σήμερα ως “Μακεδονία”», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ads

Επίσης αναφέρει ότι διαχρονικά τα Βαλκάνια ταλανίζονται από τις ορέξεις και παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων και «γι΄ αυτό, εθνικό συμφέρον είναι η συμφιλίωση των δύο λαών, με λύση αξιοπρεπή και αμοιβαίως αποδεκτή».