Τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αποψινή ομιλία του στο Digital Economy Forum 2016, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με θέμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή».

Ads

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα όργανο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης πολλών και αντικρουόμενων πολιτικών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου εθνικής ψηφιακής πολιτικής που θα δίνει στους νέους τη δυνατότητα να εργαστούν στην Ελλάδα.

Κατασπατάληση ΕΣΠΑ στο παρελθόν

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επέλεγαν τις «εύκολες λύσεις» για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να κατασπαταλώνται πόροι του ΕΣΠΑ.
«Προβλήματα δεκαετιών ασυνάρτητων και κατακερματισμένων πολιτικών ψηφιακής ανάπτυξης, οδήγησαν σε αδυναμία άντλησης πόρων από την Ε.Ε. και την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς κατά το σχεδιασμό ή την υλοποίηση έργων πληροφορικής στο Δημόσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στους «28» της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τους δείκτες ψηφιακής οικονομίας.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία, πρέπει να δράσει τώρα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Οφείλουμε, πρόσθεσε, να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της γνώσης και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα μπορούν να το πετύχουν και αυτό, το αποδεικνύουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Επίσης, είπε ο κ. Τσίπρας, το αποδεικνύουν και όσοι βρίσκονται στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται συχνά χωρίς κεφάλαιο αλλά έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση , είπε ο πρωθυπουργός, δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική, αλλά εργάζεται και σχεδιάζει για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη νέα οικονομία της γνώσης.