Με μαζική συμμετοχή φορέων, συνδικαλιστικών σωματείων, συλλογικοτήτων και απλών πολιτών, πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις  στο πλαίσιο της 24ώρης πανεργατικής απεργίας που είχαν προγραμματίσει για σήμερα Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις «πολιτικές της λιτότητας» και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 

Ads

Μαζική ήταν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των πολιτών: «Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι διαδήλωσαν και απαίτησαν να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων που εξαθλιώνουν την κοινωνία και πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι «οι ανάλγητες πολιτικές αποτυπώνονται στον νέο Προϋπολογισμό»

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν νωρίτερα στις 11.00 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια έκανε την ίδια ώρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Ακολούθησαν οι πορείες προς τη Βουλή. 

image

Ads

Τσίπρας: Μόνη ρεαλιστική διέξοδος η ρήξη

image

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες και ανανέωση της λαϊκής εντολής επανελάβε από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και βρέθηκε κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο της στρατηγικής της υποταγής και της υποτέλειας στις πιο παράλογες εντολές και επιθυμίες της τρόικας, το αδιέξοδο της στρατηγικής του καλού και υπάκουου μαθητή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά εδώ και δυόμισι χρόνια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ΄ αυτήν που ήμασταν το 2012».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευησης, «ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος της ρήξης με τον παραλογισμό των απαιτουμένων και των προαπαιτουμένων της λιτότητας, της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Όπως είπε, «αυτόν τον δρόμο της ρήξης μπορούμε αποτελεσματικά να τον διαβούμε μόνο αν στο προσκήνιο είναι ο λαϊκός παράγοντας, όπως σήμερα, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στους δρόμους από δεκάδες χιλιάδες πολίτες».

image

image

Κουτσούμπας: Κανείς δεν μπορεί να ζήσει πλέον με ψίχουλα

«Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον δε μπορεί να ζήσει με ψίχουλα», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Ομόνοια. 

image

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του δυνάμεις για ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την αλλαγή των συσχετισμών – των πολύ αρνητικών συσχετισμών –  μέσα στο εργατικό κίνημα, σε αρχαιρεσίες, στις εκλογές, ενάντια σε όσες ηγεσίες υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη, υπονομεύουν τη λαϊκή συμμετοχή», πρόσθεσε.

Μαζικό παρών και στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της γενικής πανεργατικής απεργίας. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Συγκέντρωση στην Καμάρα για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ακολούθησαν πορείες, οι οποίες κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Βροχερή διαμαρτυρία στην Πάτρα

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, δύο συγκεντρώσεις και πορείες έλαβαν χώρα στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Η μία συγκέντρωση, με τη συμμετοχή του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, ιδιωτικών υπαλλήλων, ανέργων, καθηγητών, νοσοκομειακών γιατρών, μαθητών, φοιτητών, ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά., πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο, με τους ομιλητές να ζητούν -μεταξύ άλλων- «να αποκατασταθεί άμεσα και συνολικά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να επανέλθει ολικά ο θεσμός του ΟΜΕΔ, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών, που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, με τους ομιλητές να ζητούν «να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων και να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, να υπάρξει πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών και κάλυψη όλων των ανέργων, για όσο διαρκεί η ανεργία, με την καταβολή επιδόματος που θα φθάνει στα 600 ευρώ».

Στο μεταξύ, αρκετά καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Πάτρας παρέμειναν κλειστά από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της απόφασης του εμπορικού συλλόγου για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία των ναυτικών, η οποία ξεκινά στη μία τα ξημερώματα και λήγει τα μεσάνυχτα, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί «κάθε συνάδελφο,που διώκεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του για απεργία», και αναφέρει ότι απαιτεί την «κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες επιδιώκεται η φίμωση της φωνής των ελλήνων ναυτικών».

Ζητάει επίσης την επανεξέταση των διατάξεων και των αποφάσεων του υπουργείου με τις οποίες μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας- Ιταλίας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ναυτικών.

Επίσης, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων ναυτικών από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων που υπέστησαν την τελευταία διετία, επαναφορά του Οίκου Ναύτου, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν στην γενική απεργία της Πέμπτης τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου -όπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις τους- να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι και να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. 

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της κυκλοφορίας ώς τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα ώς τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Στην Αθήνα δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από την έναρξη βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας λόγω συμμετοχής της ΟΑΣΘ στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις πτήσεις, αφού 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.