Εφιαλτική φαντάζει πλέον η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με φόντο την επέλαση της πανδημίας του κοροναϊού, με την πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνάει πλέον το 100% και τους γιατρούς να κάνουν λόγο για εφιαλτικές εφημερίες.

Ads

Ήδη διασωληνώσεις γίνονται διαρκώς εκτός ΜΕΘ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το υγειονομικό προσωπικό αναγκάζεται να προχωρήσουν σε επιλογή ασθενών, κυρίως με βάσει ηλικιακά κριτήρια. Οι γιατροί κάνουν λόγο για «απελπιστικές καταστάσεις» και συνθήκες που παραπέμπουν σε αυτές που επικράτησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν κατά δεκάδες τον αριθμό των ΜΕΘ, ενώ μεγάλο ποσοστό πληρότητας καταγράφεται πλέον και στις απλές κλίνες. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και με τη διασπορά του ιού εντός νοσοκομείων, καθώς περιστατικά covid και μη covid βρίσκονται πολλές φορές στους ίδιους χώρους. 

«Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου»

Την δραματική κατάσταση που βίωσε κατά την τελευταία εφημερία ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Γ. Γεννηματάς, περιέγραψε μιλώντας Open TV, ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματός του, Σπύρος Αντωνόπουλος. «Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Ads

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση, η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… περίμενε. «Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

«Η πληρότητα ξεπερνάει το 100%»

«Για μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Γεωργία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι οι γιατροί που νοσηλεύουν τους ασθενείς καλούνται να λάβουν την απόφαση.

«Τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό. Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι από τις διαθεσιμότητες που βγαίνουν καθημερινά.

«Όταν σε καθημερινή βάση είναι 10 – 15 κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο και οι διασωληνωμένοι είναι 25, η πληρότητα ξεπερνάει το 100%. Δημιουργείται λίστα αναμονής» πρόσθεσε. Η γιατρός διευκρίνισε ότι η έλλειψη ΜΕΘ αφορά όλα τα νοσήματα και όχι μόνο τα περιστατικά κορωνοϊού. Μιλώντας για τα κριτήρια που οδηγούν τους γιατρούς στην επιλογή, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «συνήθως έχει να κάνει με την ηλικία, τις νοσηρότητες, ποιος έχει άμεση ανάγκη υποστήριξης, δηλαδή δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του».

Αναφορικά με τα covid περιστατικά, η Γεωργία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι ένα επιπλέον κριτήριο είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. «Δε θα έπρεπε και ειδικά μετά από τόσο καιρό, είναι ένας χρόνος που είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Γνωρίζαμε ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή την ιστορία, θα έπρεπε να ήμασταν πιο καλά προετοιμασμένοι. Δε πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο και αν υπάρχει τουλάχιστον δεν είμαστε ενήμεροι εμείς. Κάθε μέρα ρωτάμε τι θα γίνει και κάθε μέρα ακούμε “δε ξέρουμε, θα δούμε”».

Γεν. Γραμματέας ΟΕΝΓΕ: Πάνω από 100 βαρέως πάσχοντες στην Αττική σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «αυτήν την στιγμή (16/3/21, 8 μμ) στην Αττική επίσημα 124 (εκατόν είκοσι τέσσερις) βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση ακόμα “διαπραγματεύεται” με τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες».

«Έχει ήδη ξεκινήσει η διαλογή ασθενών»

Και η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη την διαλογή στους διασωληνωμένους, την στιγμή που αρκετοί πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι η 16η Μαρτίου ήταν «η χειρότερη ημέρα για την Αττική στις ΜΕΘ. Πολίτης μας κατήγγειλε με επιστολή αγωνίας ότι ο πατέρας του βρίσκεται διασωληνωμένος στο Τζάνειο γενικό περιστατικό σε κοινό θάλαμο ,σε λίστα αναμονής, από 5/3 περιμένοντας να βρει ΜΕΘ να σωθεί. Επιβεβαιώσαμε το περιστατικό από το νοσοκομείο. Επικοινωνήσαμε μαζί του και εκφράσαμε την συμπαράσταση μας. Τα γενικά νοσοκομεία μετατράπηκαν δυστυχώς σε ειδικά νοσοκομεία κορωνοϊού. Αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από τις άλλες παθήσεις».

Παράλληλα, συμπληρώνει πως «μετράμε περί τους 30 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Εννιά στη Νίκαια, πέντε στο Θριάσιο, τέσσερις στο Σισμανόγελιο, οκτώ στο Γεννηματάς, δύο στο Λαϊκό, ένας στον Ερυθρό.
Και πόσους άλλους δεν ξέρουμε. Και βέβαια λίστα αναμονής για ΜΕΘ υπάρχει και σε γενικά περιστατικά. Πεθαίνουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής (64χρονη 10 ημέρες εκτός ΜΕΘ στο Αμαλία Φλέμινγκ και άλλοι)».

«Πολλοί διασωληνωμένοι βρίσκονται ημέρες εκτός ΜΕΘ. Γίνεται επιλογή ασθενών. Οι ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής δεν εισάγονται στις ΜΕΘ με σειρά προτεραιότητας. Μεμπτό δεν είναι η επιλογή ασθενών που γίνεται με επιστημονικά, θεραπευτικά ηλικιακά κριτήρια αλλά η έλλειψη κλινών ΜΕΘ που αναγκάζει να γίνονται επιλογές ασθενών», αναφέρει στη συνέχεια.

Επίσης, ο κ. Γιαννάκος διευκρινίζει ότι «έπρεπε να λειτουργούν 30.00 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 800 πολλές εξ αυτών προσωρινές. Πως κράσαρε το σύστημα με 500 διασωληνωμένους αφού διαθέτει 1300 κλίνες ΜΕΘ όπως λέει το υπουργείο; Που είναι ο ιδιωτικός τομέας; Τι περιμένουν και δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού; Προτίμησαν να βάλουν το ΚΑΤ με 20 κλίνες για νοσηλεία απλών περιστατικών κορωνοιου τα οποία θα αυξηθούν, παράλληλα με τις 51 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και συνεχίζουν να προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα που νοσηλεύει στρωμένα περιστατικά σε οικονομικό καθεστώς μαυραγοριτισμού».

Τουλάχιστον 90 περιμένουν διασωληνωμένοι να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν πολίτες με βασιά νοσήματα και οι οικείοι τους λόγω της ανεπάρκειας σε ΜΕΘ και επαρκές κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό να τις λειτουργήσει, συνεχίζεται και την Τετάρτη. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ανέφερε πως τουλάχιστον 90 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 οι περισσότεροι με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες και περιμένουν να βρεθεί ΜΕΘ για να έχουν σωστή εντατική θεραπεία. «Είμαστε οριακά, έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ, είναι πολύ δύσκολα», είπε ο κ. Μαθιόπουλος.

Η κατάσταση ΜΕΘ στην Αττική

Αναφορικά με την τρέχουσα εικόνα των Covid ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ΚΑΤ: 50 στις 51 – 1 κενή κλίνη
  • Σισμανόγλειο: 14 στις 14 – Γεμάτη
  • Αγία Όλγα: 9 στα 9 – Γεμάτη
  • Γεννηματάς: 16 στα 16 – Γεμάτη
  • Ευαγγελισμός. 58 στα 58 – Γεμάτη
  • Σωτηρία: 82 στα 84 – 2 κενές κλίνες
  • Νίμιτς: 6 στα 6 – Γεμάτη
  • Ελπίς: 6 στα 6 – Γεμάτη
  • Ιπποκράτειο: 12 στα 12 και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ – Γεμάτη
  • Ερυθρός: 14 στα 14 – Γεμάτη
  • Ασκληπειό: 12 στα 12 – Γεμάτη
  • Τζάνειο: 10 στα 10 – Γεμάτη
  • Αττικό: 43 στα 43 – Γεμάτη
  • Θριάσιο: 17 στα 17 – Γεμάτη